Ulogujte se

Holandija odbila da izruči Herendu

Pravosudni organi Holandije zvanično su obavijestili Ministarstvo pravde BiH da odbijaju molbu za izručenje u BiH Nedžada Herende, bivšeg pripadnika zloglasne paravojne formacije "Ševe" saznaje se iz Ministarstva pravde BiH.

Više detalja o razlozima odbijanja zahtjeva saopštiće Tužilaštvo BiH, nakon što ova institucija i zvanično zaprimi odluku holandskog ministarstva pravde.

Odluka o odbijanju molbe za izručenje Herende stigla je u BiH prije dva dana, gotovo godinu od momenta kada je za njim zvanično raspisana potjernica zbog sumnje da je odgovoran za ubistvo osam vojnika bivše ЈNA 1992. godine u Velikom parku u Sarajevu, zbog čega je u Sudu BiH u toku suđenje Draganu Vikuću i drugima.

Iako postoji crvena potjernica Interpola, Herenda nije bio hapšen, već samo lociran.

Za Herendu i "Ševe" vežu se mnoga monstruozna ubistva i zločini s političkom pozadinom, u koji je bio umiješan i vrh bošnjačke politike.

Riječ je o ratnom pokušaju ubistva sarajevskog kriminalca Ismeta Bajramovića Ćele, atentatu na porodicu generala takozvane Armije BiH Sefera Halilovića, ubistvu bivšeg zamjenika direktora AID-a Nedžada Ugljena, gdje je Herenda trebalo da bude jedan od ključnih svjedoka.

Sarajevska štampa piše da određenim političkim krugovima u Sarajevu nije odgovaralo da Herenda bude izručen BiH jer bi bili otkriveni nalogodavci ovih zločina.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).