Ulogujte se

Osveštan temelj Srpsko-ruskog hrama u Banjaluci

U banjalučkom naselju Aleja centar osveštan je temelj srpsko-ruskog hrama i duhovno-kulturnog centra koji se gradi u čast ruske carske porodice Romanov.


Temelje su osveštali Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem, vikar moskovskog patrijarha arhiepiskop jegorevski Matej, vladika sremski Vasilije i umirovljeni vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije.

Vikar moskovskog patrijarha i kum temelja Borko Đurić položili su povelju na mjestu gdje će biti izgrađen centralni oltar posvećen Preobraženju Gospodnjem.

Na mjestu gdje će biti izgrađen oltar ruskih carskih mučenika povelju su položili vladika Jefrem i kum temelja Milenko Čičić, a na mjestu gdje će biti oltar Svetog Simeona i Svetog Save, rodonačelnika dinastije Nemanjića, položili su povelju vladika sremski Vasilije i kum temelja Brano Janković.

Četvrti kum temelja je Miroslav Vujatović, a svi kumovi su suvlasnici građevinskog preduzeća "Krajina", koje je poklonilo zemlju na kojoj će biti izgrađen srpsko-ruski hram i duhovno-kulturni centar.

Osveštanju su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Srpske Željka Cvijanović i ministri, srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov, brojni vjernici i crkveni velikodostojnici, kao i predstavnici javnog života.

Prethodno je u banjalučkom Hramu Hrista Spasitelja služena Sveta arhijerejska liturgija, nakon čega je svečana litija od ove crkve prošla do temelja nove svetinje u naselju Aleja centar.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).