Ulogujte se

Zabrinutost zbog prijedloga zakona o javnom redu i miru

Ambasada SAD izrazila je zabrinutost zbog Prijedloga zakona o javnom redu i miru kojeg razmatra Narodna skupština Republike Srpske, smatrajući da on predstavlja "direktno osporavanje osnovnog ljudskog pravu na slobodu izražavanja".


"Vlada SAD podržava nastojanja da se svim ljudima u svijetu obezbijedi da bilo gdje koriste svoja ljudska prava, uključujući slobodu izražavanja, slobodu na mirno okupljanje i udruživanje. Pridružujemo se svim ljudima iz raznih segmenata društva u BiH koji su iskazali veliko nezadovoljstvo zbog mogućeg nazadovanja za građane Republike Srpske u ovoj oblasti", navodi se u saopštenju iz Ambasade SAD u BiH.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je danas Prijedlog zakona o javnom redu i miru kojim se propisuju prekršaji javnog reda i mira i prekršajne sankcije koje se izriču počiniocima.

Poslanici iz vladajućih političkih stranaka predložili su amandmane kojima se žele poboljšati predložena zakonska rješenja. Amandmane je predložila i koalicija "Domovina", dok poslanici SDS-a, NDP-a i PDP-a nisu prisustvovali raspravi o ovoj tački dnevnog reda.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač istakao je da je opozicija dala veoma loš prizvuk ovom zakonu koji je potreban Republici Srpskoj i podsjetio da postoji ustavni osnov za donošenje ovakvih zakonskih rješenja.

On je naglasio da kvalifikacija javnog mjesta u zakonskom rješenju nije sporna i naveo da slična zakonska rješenja postoje u Federaciji BiH, Crnoj Gori i Hrvatskoj.

"Nikome od nas nije cilj da ovim zakonom spriječimo iznošenje bilo čijeg mišljenja. Namjera nam je da zaštitimo građane i to je prevashodni cilj zakona o javnom redu i miru", zaključio je Lukač.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).