Ulogujte se

Sve više radnika pod stresom

Svakodnevno je izloženo stresu oko 75 odsto radnika koji se javljaju u Savez sindikata Republike Srpske, dok 30 odsto njih trpi određene vrste mobinga, ističe generalni sekretar Saveza Velka Odžaković.Kada je riječ o polnoj strukturi radnika koji trpe mobing, žene i dalje prednjače, dok su, prema starosnoj strukturi, zlostavljanju više izloženi mlađi radnici i stariji od 55 godina.

Radnici koji strahuju da će ostati bez posla, određenih primanja ili da im neće biti isplaćena plata najviše rade u zdravstvenom sektoru, zatim u saobraćaju i vezama, finansijskom sektoru, a slijede mediji, poljoprivreda i prehrambena industrija.

Svakodnevni pritisak i mobing u Srpskoj trpi oko 30 odsto radnika, a ta zlostavljanja čine poslodavci ili neposredni šefovi na razne načine - od galame, preko "naređivačkog odnosa" koji nije primjeren za radnu sredinu, pa do najgrubljih oblika zlostavljanja u vidu nasrtaja na život i fizički integritet radnika.

"Radnici sve češće piju antidepresive i taj broj se iz godine u godinu povećava. To bi trebalo da zabrine sve one koji na bilo koji način brinu o radnicima, posebno Ministartvo rada i one koji vrše kontrolu akta o procjeni rizika", navodi Odžakovićeva za Srnu.

Rastom ekonomske krize - rastu i pritisci na radnike, mobing je sve češći, kao i razne vrste prijetnji.

Prekovremeni rad, koji nije unaprijed dogovoren i koji je mimo zakona, posebno je stresan za radnike.

"Kada poslodavac kaže radniku da `mora ostati duže na poslu`, a radnik ne može da uskladi porodične obaveze, odnosno da preuzme dijete iz škole ili vrtića ili da se brine o starijim osobama kako je planirao - to izaziva stres", pojašnjava Odžakovićeva.

Prema njenim riječima, radnici u privatnom i javnom sektoru ujednačeno trpe mobing, a određene vrste zlostavljanja najčešće trpe radnici u zdravstvu, zatim u finansijama, saobraćaju i drugim oblastima rada.

Odžakovićeva naglašava da radnici sve češće prijavljuju mobing, ali se ne odlučuju za sudsku zaštitu, jer ne postoji zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu, budući da još uvijek nije jasno i precizno utvrđeno šta to znači i koji vidovi tog zlostavljanja postoje.

Ona napominje da Savez sindikata već pet godina inicira donošenje novog zakona, kao i da je 2012. godine Vlada Srpske uradila nacrt i nakon javne rasprave proslijedila prijedlog u Narodnu skupštinu.

Međutim, tamo su ga odbili skupštinski odbori za privredu i zdravstvo, rad i socijalnu politiku.

Odžakovićeva poručuje da će Savez sindikata i dalje raditi na donošenju tog zakona jer smatra da je samo siguran i zaštićen radnik - dobar radnik.

"Što su radnici manje izloženi stresu - bolje rade, imaju bolje rezultate, veću produktivnost i veću korist kako za poslodavca, tako i za sebe i svoju porodicu", zaključuje Odžakovićeva.

Poslednja izmjenautorak, 14 Juli 2015 13:58

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).