Ulogujte se

Bajramović očekuje sutra 10.000 radnika na protestima

Ispred zgrade Parlamenta FBiH za sutra su zakazane velike demonstracije na kojima predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović očekuje oko 10.000 radnika, nezadovoljnih novim zakonom o radu kojim se, kako tvrde, umanjuju njihova prava.


Predstavnici Saveza samostalnih sindikata BiH razgovaraju sa predstavnicima svih granskih sindikata i radnicima u svim gradovima FBiH radi pripreme protesta, rekao je Bajramović za "Dnevni avaz".

U 26 stavki Sindikat navodi pogoršanje radnopravnog statusa radnika i upozorava da je najveća opasnost u članu 182 novog zakona, prema kojem svi kolektivni ugovori moraju biti usklađeni u roku od 90 dana jer u suprotnom prestaje njihova primjena.

Ukazano je i na lakše otkazivanje ugovora o radu, naročito invalidima rada druge kategorije, i istaknuto da je uvedena mogućnost otkaza radniku koji se vrati na posao nakon bolovanja dužeg od šest mjeseci, ako poslodavac kaže da je prestala potreba za njegovim radom.

Ranije je najavljeno da će protesti biti održani u 10.00 časova, dok je sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, na čijem dnevnom redu se nalazi Prijedlog zakona o radu, zakazana za 11.00 časova.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).