Ulogujte se

Sarajevo - Obilježavanje Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa

Ministarstvo bezbjednosti BiH preduzima značajne aktivnosti u pogledu smanjenja rizika od katastrofa procjenom rizika, planiranjem, opremanjem struktura zaštite i spašavanja i edukacijom posebno ranjivih kategorija stanovništva, saopšteno je iz tog ministarstva.

U saopštenju povodom Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa, koji se danas obilježava, navodi se da se, između ostalog, u saradnji sa UNICEF-om i UNDP-om u nekoliko lokalnih zajednica provodi projekat smanjenja rizika od katastrofa. 

To je obaveza koju je BiH preuzela u okviru Strategije za smanjenje rizika od katastrofa i Okvirnog plana za akciju iz Hjoga za period 2005-2015. godina. 

Ministarstvo bezbjednosti BiH organizuje i godišnji forum "Platforma za smanjenje rizika od katastrofa" koji će biti održan narednog mjeseca u Sarajevu. 

Osnovni cilj Platforme je da politika smanjenja rizika od katastrofa postane prioritet BiH i prioritet lokalne zajednice jačanjem međusobne saradnje i usklađenog djelovanja u oblasti zaštite i spašavanja, navodi se u saopštenju. 

Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa utvrđen je rezolucijom Generalne skupštine UN iz 2009. godine, a posvećen je pitanju izgradnje i jačanja javne svijesti o rizicima katastrofa i u vezi s tim očuvanja životne sredine i sprečavanja daljeg uništavanja planete Zemlje. 

Iz Ministarstva bezbjednosti BiH napominju da je u BiH ovaj značajan datum prvi put obilježen 2012. godine. 

Usljed prirodnih ili drugih katastrofa, desetine hiljada ljudi, među kojima je veliki broj djece širom svijeta, ostaju bez svojih domova i uništavaju se velika materijalna dobra. Ni BiH nije pošteđena ovih nesreća, o čemu svjedoče velike poplave koje su se dogodile u maju, napominje se u saopštenju.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).