Ulogujte se

Erdogan nagrađen za rušenje stabilnosti Evrope

Stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević smatra da je "trulim kompromisima" EU i Turske dodatno ugrožena bezbjednost evropskih država i naroda, jer Turska neće promijeniti svoju neoosmansku i politiku agresivne islamizacije, sukoba sa susjednim zemljama i podrške terorističkim grupama i organizacijama, kakve postoje i u BiH i regionu.


"EU je na samitu s Turskom nagradila Erdoganov teroristički halifat otvaranjem nekoliko poglavlja, bezviznim režimom od proljeća i sa više od tri milijarde evra za rješavanje izbjegličke krize. Nagrada korumpiranom fundamentalisti i diktatoru Redžep Tajip Erdoganu od EU je anticivilizacijska, razočaravajuća i nemoralna", istakao je Galijašević.

On je naglasio da su NJemačka i Francuska nagradile Erdogana što je pokretanjem više od milion izbjeglica sa Bliskog Istoka i Sjevera Afrike bacio Evropu na koljena, ekonomski ugrozio NJemačku, a bezbjednosno cijeli kontinent.

"Zar bi bilo moguće izvršiti takvu složenu terorističku operaciju u kojoj je ponižena Francuska i brutalno ubijani njeni građani bez ove destabilizacije, ali i bez aktivne podrške koju Turska daje Bagdadijevoj terorističkoj 'Islamskoj državi", zapitao je Galijašević u izjavi Srni.

On je ocijenio žalosnim da Evropa ne može shvatiti da je otvaranjem granica prema Turskoj još ranjivija i da je Erdoganova ideologija iracionalna, fundamentalistička i opasna.

"Zapadne službe, prateći ponašanje i djelovanje Erdogana i Davutoglua, Turske vlade, oružanih snaga i bezbjednosnih službi, nepobitno su utvrdile: Turska snabdijeva 'Islamsku državu' vojnom opremom i naoružanjem, obezbjeđuje prevoz i logističku pomoć borcima 'Islamske države' i Al Nusra fronta, učestvuje u regrutaciji džihadista i obezbjeđuje obuku za njih, turske specijalne jedinice bore se zajedno sa borcima 'Islamske države' /što je naročito bilo vidljivo u borbi sa Kurdima za Kobane/, pruža medicinsku pomoć i njegu ranjenim borcima, i to prije svega jer 'Islamska država', Al Kaida i Turska dijele isti pogled na svijet i njegovo uređenje", rekao je Galijašević.

On je napomenuo da je Turska izvela nerazumnu zločinačku akciju protiv Rusije rušeći avion ruskih vazdušnih i kosmičkih snaga, a da Erdogana u tome nije spriječila ni činjenica da je Rusija s njegovom zemljom imala ugovorene poslove koji prevazilaze sve ono čime ga Evropa misli podmititi.

"Erdogan je odustao od 'Turskog toka', odustao je od nuklearne elektrane koju bi kreditirala Rusija, proces ekonomske, vojne i političke saradnje sa Rusijom je srušio, i pogrešna je procjena NJemačke i Francuske da Tursku, koja je svjesno destabilizovala Evropu, treba podmititi i da će prijetnja prestati", upozorio je Galijašević.

Prema njegovim riječima, racionalna bezbjednosna politika, koja želi dobro Evropi, njenim narodima i građanima, smanjila bi diplomatske odnose na najniži nivo zbog realne prijetnje koju Erdoganova Turska predstavlja danas i Tursku bi stavila u svojevrsni karantin.

"Kako se uopšte može pregovarati sa najgorim balkanskim diktatorom koji vlada duže i brutalnije od bilo kog političara sa Bliskog Istoka", upitao je Galijašević.

On je podsjetio da, s druge strane, evropska licemjerna politika proganja Bašara al Asada samo zato što nije islamista, što je njegov režim sekularan i što ga, u njegovoj zemlji, podržavaju i poslednji hrišćani na Bliskom Istoku.

"Iz svega ovoga poruka je jasna: NATO, SAD i Evropska unija sarađuju samo sa radikalnim islamistima poput Erdogana i emira i kraljeva na Bliskom Istoku", zaključio je Galijašević.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).