Ulogujte se

BiH - Nova banka - Udio domaćeg kapitala narastao na 55 odsto

Nova banka Banjaluka, kao najveća u Republici Srpskoj i treća u BiH, trenutno raspolaže aktivom od 1,6 milijardi KM, dok se udio domaćeg kapitala popeo na 55 odsto, izjavio je direktor banke Milan Radović.

Radović je rekao da su u aktivi 1,250 milijardi KM plasirani krediti, a ostatak slobodna novčana sredstva i fiksna aktiva. 

"Banka raspolaže sa oko 300 miliona visoko likvidnih sredstava koji joj obezbjeđuju dnevnu likvidnost", rekao je Radović za OSM televiziju. 

On je dodao da je nivo štednje u Novoj banci 630 miliona KM, od čega je 130 miliona KM oročeno tokom devet mjeseci ove godine. 

"Kada je riječ o neto dobiti, prošlu godinu smo završili sa 10 miliona KM, što je prinos na kapital od oko 12 odsto, a mislim da ćemo u narednom periodu ostvariti strateški plan prinosa na akcionarski kapital od 18 do 20 odsto", napomenuo je Radović. 

On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je udio domaćeg kapitala u banci 55 odsto, pri čemu su domaći akcionari nedavno otkupili paket od skoro pet odsto akcija stranih akcionara. 

Govoreći o situaciji u bankarskom sektoru u BiH, Radović je izrazio očekivanje da će u narednom periodu u BiH doći do smanjenja kamatnih stopa na depozite, što bi moglo da prouzrokuje i smanjenje kamatnih stopa na kredite. 

"Mislim da će generalno svi imati politiku da pokušaju da preko politike depozita smanje aktivne stope, da bi se dobio kvalitetniji ambijent za kreditiranje", rekao je Radović. 

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).