Ulogujte se

Američko-bosanska fondacija i SAIS: Nagrada Mirku Šaroviću za doprininos napretku BiH

U okviru međunarodne konferencije "Izgledi za napredak" koja se održava u Sarajevu u organizaciji Američko-bosanske fondacije i Centra za transatlantske odnose - SAIS, za učesnike je upriličen prijem čiji je domaćin bila Delegacija Evropske unije u BiH. Video linkom se iz Vašingtona zvanicama se obratila pomoćnik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropske i evroazijske poslove Viktorija Nuland.

Konstatovala je ohrabrujuće znakove napretka u BiH, ali i dodala da predstoji još posla da bi se zemlja pridružila željenim integracijama i pozvala na istinski dijalog vlasti, predstavnika civilnog društva i poslovne zajednice.

"Već sada vidimo ohrabrujuće znakove napretka u BiH: potpisali ste socijalno-ekonomsku reformsku agendu, usvojili ste nove zakone o radu i predali aplikaciju za članstvo u EU, što su koraci vašeg opredjeljenja da prigrlite evroatlantske standarde, unaprijedite poslovnu klimu i stvorite stabilnu i prosperitetnu demokratiju.

Bosna i Hercegovina takođe treba političke reforme koje će omogućiti da političari donose pravovremene i promišljene odluke kako bi država mogla efikasno sarađivati sa Evropskom unijom, Međunarodnim monetarnim fondom i Svjetskom bankom i drugim institucijama koje joj pokušavaju pomoći, dodala je Nuland.

Zamjenik šefa delegacije Evropske unije u BiH Renzo Davidi je istakao je značaj socijalno-ekonomskih reformi i napretka u približavanju BiH Evropskoj uniji, čemu je EU snažno privržena, kako je dodao.

Davidi je rekao da treba iskoristiti sadašnji, teško ponovljivi trenutak za iskorak koji bi BiH odveo do kandidatskog statusa.

Tokom prijema, izvršni direktor SAIS-a Daniel Hamilton je ministru spoljne trgovine i ekonomskih poslova u SM BiH Mirku Šaroviću uručio priznanje za istinski doprinos napretku Bosne i Hercegovine.

"Vaša posvećenost, rad i zalaganje na promociji Bosne i Hercegovine i njenog poslovnog ambijenta zaslužuju nagradu", rekao je Hamilton Šaroviću.

Šarović je, uz zahvalnost, izjavio da je ovo priznanje ujedno obaveza. Dodao je da treba nastaviti reformski put te dostići ono što je prije godinu-dvije izgledalo nemoguće - kandidatski status.

"Moj odnos je oličen u tome da gledam pozitivno, gledam pozitivno na ljude u Bosni i Hercegovini i želim biti dio reformskih procesa", riječi su Mirka Šarovića koji je uvjeren da će Bosna i Hercegovina iskoristiti pruženu šansu.

Prijemu su prisustvovali i zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Država za evropske i evroazijske poslove Brajan Hojt Ji, ambasador SAD u BiH Morin Kormak kao i brojni drugi ambasadori i diplomate.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).