Ulogujte se

Čović: Izigran je raniji dogovor i grešku treba ispraviti

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je danas u Banjaluci da je moguće naći rješenje u vezi sa objavom rezultata popisa stanovništva u BiH, jer je "izigran" raniji dogovor i grešku treba ispraviti.


"Napravljena je greška i izigrali smo dogovor bez dileme, sada treba vidjeti kako iz svega toga skupa izaći. Imamo institucije BiH i sada treba dalje da radimo, a ne da se bavimo time ko je šta uradio. Treba vidjeti kako iz toga izaći, jer sad evidentno imamo ozbiljan problem", naglasio je Čović.

On je objasnio da se kroz Savjet ministra BiH mogu donijeti adekvatne odluke, eventualno ih potvrditi kroz parlamentarnu proceduru i to je taj put.

Nakon sastanka sa srpskim članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem u Banjaluci, Čović je rekao novinarima da postoji njegova odgovornost kao predsjednika HDZ-a zbog odluke direktora Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić i da ne može od nje bježati, ali da nije korektno da neko kaže da je znao nešto što nije.

On je rekao da razumije stav poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, te podsjetio da je postojao dogovor svih političkih stranaka na nivou BiH da će napraviti izmjene zakona koji će omogućiti da se cijeli rok za objavu rezultat pomjeri za šest mjeseci i da ne ide u decembru kako ne bi opterećivao predizborni proces u BiH, ali to se nije ispoštovalo.

Čović je naglasio da zaključci Narodne skupštine Republike Srpske kojim ne prihvataju rezultate popisa u BiH zahtjevaju ozbiljnu analizu svih u BiH.

"Ne možete reći neko je nešto objavio i idemo dalje, treba sjesti i dogovoriti se", poručio je Čović.

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske političkih partija sa sjedništem u Srpskoj usvojili su juče, na posebnoj sjednici, zaključke u vezi sa informacijom o realizaciji aktivnosti na popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine.

Narodna skupština Srpske ne prihvata nezakonitu i po interese Srpske štetnu odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH.

Zaključkom se obavezuju Vlada i drugi organi i institucije u Srpskoj, kao i predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH da aktivno koriste sva pravna, politička i druga legalna sredstva da bi se nezakoniti jedinstveni program obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine stavio van snage.

Ukoliko direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić do 25. juna ne povuče nezakonitu odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH u 2013. godini, Narodna skupština obavezuje Vladu Srpske i Republički zavod za statistiku da povuku predstavnike iz Centralnog popisnog biroa i zahtijeva da iz ovog biroa budu povučena i preostala dva člana iz reda srpskog naroda.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).