Ulogujte se

"Presude Stanišiću i Župljaninu - političke i antisrpske"

Odluka Žalbenog vijeća Haškog tribunala da potvrdi prvostepenu presudu nekadašnjim policijskim zvaničnicima Republike Srpske Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu predstavlja politički čin usmjeren protiv srpskog naroda, institucija Srpske i njenih osnivača i vođa, smatraju u Udruženju veterana službi bezbjednosti Republike Srpske.

U ovom udruženju ističu da prvostepenom presudom nisu bili iznenađeni, jer su znali da je taj "sud pravde" zadužen da za "tragične sukobe u BiH" proglasi krivim i osudi samo Srbe, ali da su vjerovali da će Žalbeno vijeće utvrditi istinu i Stanišića i Župljanina proglasiti nevinim, što oni i jesu.

"Mi, njihovi saborci, sigurni smo da je riječ o časnim profesionalcima, pripadnicima MUP-a koji nikada nisu počinili niti naredili bilo koji zločin, već su uvijek od policije zahtijevali krajnje profesionalan rad i odnos prema svim građanima na teritoriji koju je kontrolisala tadašnja vlast sadašnje Republike Srpske", navodi se u saopštenju iz Podružnice Udruženja u Istočnom Sarajevu.

Oni ističu da je MUP Republike Srpske upravo na opređeljenjima njegovih osnivača izrastao i danas se potvrđuje kao jedna od najbolje organizovanih i visoko profesionalnih institucija koja je stub bezbjednosti svih građana Republike Srpske, što potvrđuju priznanja ne samo iz BiH, nego i međunarodnih institucija i kolega iz zemalja u okruženju i EU sa kojima MUP Srpske uspješno sarađuje.

Veterani službi bezbjednosti poručuju da će Stanišić i Župljanin ostati upisani u istoriji srpskog naroda. "Dok je Srba pamtiće se srpski junaci i istorija koju su pisali i koju smo mi pisali sa njima", navodi se u saopštenju koje je potpisao predsjednik Podružnice Radovan Pejić.

"O ovoj presudi će pisati naučnici i istoričari. Sramotni i bijedni poslušnici u Haškom tribunalu tek će da se suoče sa svojim postupcima, a mi ćemo nastaviti da svoje junake poštujemo i slavimo jer su se skupa sa nama borili za slobodu", poručili su veterani.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je juče prvostepenu presudu kojom su Stanišić i Župljanin osuđeni na po 22 godine zatvora.

Predsjedavajući Žalbenog vijeća sudija Teodor Meron rekao je da je vijeće u cijelosti odbilo žalbene osnove i odbrane i tužilaštva, koje se odnose na odmjeravanje kazne, jer je zaključilo da "nije dokazano da je Pretresno vijeće načinilo neku upadljivu grešku".

Suđenje Stanišiću, koji je prvi ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske i Župljaninu, počelo je 14. septembra 2009. godine, a završeno je 1. juna 2012. godine.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).