Ulogujte se

Dodik se sastao sa Šmitom i Helbahom

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Stevo Mirjanić sastali su se danas u Istočnom Sarajevu sa njemačkim saveznim ministrom za poljoprivredu Kristijanom Šmitom i njemačkim ambasadorom u BiH Kristijanom Helbahom. Sastanku prisustvuje i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark.

Predsjednik Srpske izjavio je ranije da će sa njemačkim saveznim ministrom za poljoprivredu razgovarati o mogućoj adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU, kao i o mogućoj nadoknadi šteta poljoprivrednicima u skladu sa obećanjem njemačkog kancelara Angele Merkel.

Predsjednik Srpske prethodno je razgovarao i sa ambasadorom Švedske Fredrikom Šilerom.

Šmit bi, tokom posjete BiH, trebalo da utvrdi način na koji Njemačka može da pomogne poljoprivrednicima u BiH, kako bi se otklonile negativne posljedice adaptacije Sporazuma i BiH nastavila svoj put prema EU.

Direktni godišnji gubitak poljoprivrednih proizvođača je 220 miliona maraka, bez indirektnih gubitaka, a gubitak u Budžetu Srpske je oko 70 miliona, što mora biti sanirano da bi proizvođači svoju proizvodnju mogli prilagoditi novim uslovima", istakao je ranije Dodik.

Njemački ministar je danas razgovarao i s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem, ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem i federalnim premijerom Fadilom Novalićem. A nakon svih sastanaka medijima će se zajedno obratiti njemački ministar i šef delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).