Ulogujte se

Petrić: Nevjerodostojan centralni birački spisak

Član Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić ocijenio je da je centralni birački spisak izgubio vjerodostojnost jer je za dvije i po godine u njega pod nerazjašnjenim okolnostima unijeto 100.000 novih glasača.

Petrić je upozorio da podaci pokazuju nevjerodostojnost i popisa stanovništva. On je za "Glas Srpske" otkrio da je primijetan rast broja birača iz izbora u izbore i da se taj trend ne zaustavlja.

"Došli smo u situaciju da se broj glasača približio broju popisanih stanovnika", upozorio je Petrić.

Prema standardima, u zavisnosti od starosti stanovnika neke zemlje, udio mlađih od 18 godina je od 25 do 35 odsto, a u nekim društvima, kako je naveo Petrić, čak i do 50 odsto.

"Oni nisu na biračkom spisku. Kod nas ispada da osoba mlađih od 18 godina gotovo da nema", naveo je Petrić.

Prema podacima iz centralnog biračkog spiska, broj birača je u posljednja tri mjeseca povećan za 17.000.

Petrić je rekao da proizilazi da je na centralnom biračkom spisku više 87.000 ljudi ako se uzme u obzir da je razlika između stanja kada su raspisani opšti izbori 2014. godine i predstojeći lokalni, te ovih još 17.000 birača.

"CIK će morati da sa drugim nadležnim institucijama napravi analizu i odgovori na to pitanje, kao i da pronađe zakonske prijedloge da bi birački spisak bio prečišćen i da bi se time vratila njegova vjerodostojnost", izjavio je Petrić.

On je izrazio nadu da će taj problem biti riješen nakon izbora i da će se analizirati koji organi ne rade svoj posao.

Petrić je rekao da je sistem pasivne registracije birača, uveden 2006. godine, pokazao slabosti jer je došlo do fiktivnog prijavljivanja iz jedne opštine u drugu, čime je vršen izborni inženjering.

Svi koji dobiju ličnu kartu, automatski se upisuju u birački spisak, a ispis iz njega vrši se u slučaju smrti ili gubitka državljanstva i poslovne sposobnosti.

S obzirom na to da statistika pokazuje da je umrlih više nego rođenih, ne postoji opravdanje za proširenje biračkog spisak, osim u simboličnom obliku.

Petrić je najavio i da će naredna sjednica CIK-a BiH biti održana u četvrtak, 1. septembra, a, možda, i prije, te da će biti razmatran zahtjev Republike Srpske za dostavljanje biračkog spiska za potrebe referenduma o Danu Republike.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).