Ulogujte se

Počela sjednica Predstavničkog doma, danas o akcizama

U Sarajevu je počela sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na čijem dnevnom redu je zahtjev Komisije za finansije i budžet za produženje roka za dostavljanje mišljenja o setu zakona kojima se predviđa povećanje akciza za naftu i naftne derivate. Komisija je zatražila dodatnih 15 dana za izjašnjavanje o prijedlozima izmjena i dopuna Zakona o akcizama u BiH, Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja i Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspođeli prihoda, koje je predložio Savjet ministara BiH, pošto do juče nije dobila mišljenje Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje /UO UIO/ o ovim zakonima.

Komisija za finansije i budžet već je jednom odgodila za mjesec dana izjašnjavanje o predloženom setu zakona kako bi dobila mišljenje UO UIO BiH.

Predloženim zakonskim rješenjima predviđeno je obezbjeđivanje dodatnih 10 feninga za izgradnju auto-puteva i pet feninga za izgradnju puteva, a sredstva bi bila uplaćivana na namjenske račune javnih preduzeća za izgradnju puteva u BiH.

Poslanici u drugom čitanju treba da razmotre Prijedlog zakona o pružanju besplatne pravne pomoći, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama BiH.

Na dnevnom redu sjednice je i izvještaj o slobodi govora i stanju medijskih sloboda u BiH.

Početak sjednice rezervisan je za poslaničke komentare na odgovore na pitanja koja su na prethodnim sjednicama postavili Savjetu ministara BiH. .

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).