Ulogujte se

Ruski inspektori počinju razgovore sa bh. kompanijama

Inspektori iz Ruske federalne službe za veterinarstvo danas počinju razgovore sa bh. kompanijama koji će trajati naredne dvije sedmice, potvrđeno je u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

"Inspektori su stigli, Kancelarija za veterinarstvo BiH će biti organizator sastanaka i preko njih će aktivnosti biti sprovođene", rečeno je u Ministarstvu.

Nezvanično je ranije najavljeno da su za danas planirani sastanci sa predstavnicima izvoznika i sa direktorom Kancelarije za veterinarstvo u BiH, Ljubom Kalabom.

Obići će 14 kompanija, među kojima su mljekari i kompanije mesne industrije.

Rusija je početkom avgusta donijela privremenu odluku o zabrani uvoza poljoprivrednih proizvoda iz BiH u Rusiju zbog sumnje u vezi sa porijeklom robe.

Veterinari iz Rusije provjeravaju da li roba životinjskog porijekla iz BiH zaslužuje da se nađe na njihovom tržištu.

"Poznato je da je ruska služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor jedna od najstrožih na svijetu. Očekujemo da će oni zaista imati stroge kriterijume, ali mi imamo već proizvođače koji izvoze proizvode za EU, tako da ne očekujemo neke veće probleme", rekao je ranije Aleksandar Macanović, portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srpske.

Inspektori iz Ruske federalne službe za veterinarstvo će kontrolisati sve faktore u lancu proizvodnje - od veterinara do proizvođača, klanica i mesnih industrija.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).