Ulogujte se

Vigemark: Obezbijediti da građani biraju slobodno, bez pritisaka

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark rekao je danas da je izuzetno važno na izborima očuvati integritet cjelokupnog demokratskog procesa i obezbijediti da građani biraju slobodno, prema svojoj volji i želji, bez bilo kakvih neodgovarajućih pritisaka.

Vigemark je prilikom posjete biračkom mjestu u Osnovnoj školi "Isak Samokovlija" u Sarajevu istakao da je suština lokalnih izbora upravo u lokalnoj demokratiji, što se u EU cijeni i pokušava da očuva.

"Ne treba zaboraviti da je BiH mlada zemlja i normalno je i razumljivo da ima različitih glasova koji idu u različitim pravcima kojima ova zemlja treba da krene. BiH je na zanimljivoj i važnoj raskrsnici. Zemlja pokušava da napravi iskorak prema EU, što mi podržavamo", izjavio je Vigemark novinarima.

Naglašavajući da ne vidi zašto se najnormalnije ne bi održavali izbori u BiH, Vigemark je rekao da bi u zemlji trebalo da bude zrela demokratija da bi bila članica EU.

Specijalni predstavnik EU u BiH izrazio je nadu da će građani birati pojedince i stranke za koje misle da će raditi najbolje u njihovom interesu.

Prema njegovim riječima, poznato je da je nebrojeno puta isticano da je neophodno da budu održani, prije svega, lokalni izbori u Mostaru i da je nedopustivo što se to nije desilo osam godina.

"EU se do sada nije aktivno angažovala vezano za izbore u Mostaru. Možda je vrijeme da se i mi uključimo. Imao sam priliku da se više puta sastanem sa zvaničnicima u Mostaru i mogu reći da postoji interes da bude pronađeno rješenje. Ali nekad nije to potrebno, već je potrebna i spremnost na kompromis", pojasnio je Vigemark.

On je naglasio da pitanje Mostara ne bi trebalo povezivati sa nekim drugim pitanjima koji nemaju nikakve veze.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).