Ulogujte se

Ćulum: Problem velika količina preostalog oružja iz rata

U Bosni i Hercegovini i dalje postoje velike količine zaostalog oružja iz proteklog rata, a slična situacija je i u zemljama regiona, rečeno je u Banjaluci tokom radionice o međunarodnoj saradnji u borbi protiv šverca oružja.

Radionicu organizuje Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske zajedno sa Evropskom komisijom za tehničku pomoć i razmjenu informacija.

MUP Republike Srspke u posljednjih pet godina realizovao je 40 akcija na suzbijanju organizovanog kriminala i ilegalne trgovine naoružanja. Oduzeto je 2.000 komada dugog naoružanja, i po 1.800 minsko - eksplozivnih sredstava i pištolja.

Posljednji slučaj italijanskog novinara koji je kupio oružje u BiH, dovodi se u vezu sa prostorima Federacije BiH i oružjem zaostalim iz rata, kaže Darko Ćulum direktor Policije Republike Srpske.

"Bez obzira na provedenu akciju "Žetva" prilikom koje su građani mogli predati oružje i kada su oduzete velike količine oružja, kod građana i dalje ima mnogo oružja, rekao je Ćulum.

Direktor policije Republike Srpske Darko Ćulum ocijenio je da Republika Srpska i BiH imaju sposobnost i kapacitet da se izbore sa ilegalnom trgovinom oružjem, ali da je problem velika količina preostalog oružja iz rata.

On je nakon otvaranja radionice rekao da MUP Srpske ima dugogodišnju saradnju sa evropskim zemljama i zemljama regiona kada je riječ o ovom problemu. 

Oružje iz BiH i zemalja u okruženju krijumčari se prema Zapadnoj Evropi. Crno tržište postoji u svakoj zemlji, pa je neophodna saradnja graničnih policija, smatra Mihael Šprajc iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske.

"BiH se za mali novac može kupiti oružje, a krujumčarenjem u zapadnu Evropu stvara se određeni profit. Saradnja graničnih policija postoji i ona se unapređuje iz dana u dan, naglasio je Šprajc.

Dvodnevnoj radionici prisustvuju pripadnici MUP-a Federacije, Brčko distrikta i Agencije za istragu i zaštitu BiH. Svoja iskustva prenijeće i policija iz Slovenije, Hrvatske, Njemačke i Evropola.

Iz MUP-a Republike Srpske pozvali su građane da predaju nelegalno oružje, ističući da je do nove godine na snazi amnestija, što znači da neće snositi nikakve sankcije.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).