Ulogujte se

Srbija neće ostaviti na cjedilu Srbe na Kosovu i Metohiji

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da neće ostaviti na cjedilu svoj narod na Kosovu i Metohiji i poručio da Srbija nikome ne prijeti, ali da će "polomiti zube" onaj ko misli da prikaže silu nad građanima Srbije i srpskim narodom.

"Srbi treba da se osećaju sigurno i bezbedno, za to imam garancije NATO-a, a uskoro treba da se sastanem i sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije o odluci Prištine da otme kombinat "Trepča".

Vučić je, odgovarajući na novinarska pitanja, poručio da Beograd ne može na arbitražu sa Prištinom oko Trepče, jer bi to značilo da priznaje samoproglašeno Kosovo.

On je ocijenio da u Evropskoj uniji nisu reagovali na odluku Prištine "zato što je Srbija mali partner" i zaključio da neće ni reagovati, ali da, kako je istakao, ne može da uništi Srbiju u borbi protiv ovakvih dvostrukih standarda.

Vučić je poručio da Srbija ostaje na evropskom putu i neće uvoditi sankcije Rusiji, ističući da će nastaviti razgovore o telekomunikacijama. On je napomenuo da je Srbija spremna i na kompromise, ako su i drugi spremni.

On je istakao da je danas odlučio da se o pitanju Trepče ne traži vanredna sjednica Savjeta bezbjednosti UN, jer još nije ugrožen mir iako "odluka Prištine jeste opasan potez".

Vučić je rekao da bi vanredna sjednica Savjeta bezbjednosti UN samo iziskivala trošenje para za odlazak u Njujork, gdje bi bili suočeni sa preglasavanjem, i poručio da "neće da ide tamo samo da bi Srbima pokazao ko su prijatelji, a ko neprijatelji".

Upitan da prokomentariše izjavu Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja koji je rekao, u vezi sa Kosovom i Metohijom, da "što se silom otme silom se vraća", Vučić je naveo da o sili Srbije ne voli da govori, ali da ona nije danas manja nego što je bila juče.

"Patrijarha poštujem, nisam neki vernik, ali svaku njegovu reč saslušam, i znam da želi narodu dobro i da nas uvek dobro razume. Siguran sam da patrijarh želi najbolje zemlji, ali moj je posao da obezbedim mir i stabilnost", rekao je Vučić.

Kada je riječ o razgovorima o telekomunikacijama, Vučić je naveo da je na Beogradu da nastavi razgovore jer, kako je istakao, "naš potpis za nas jeste Sveto pismo i kada nešto potpišemo, mi to sprovodimo u delo".

On je istakao da pitanje imovine nikada nije bilo stavljeno na dnevni red briselskog dijaloga i poručio da niko ne može da tvrdi da sva imovina pripada takozvanoj državi Kosovo.

Govoreći o konkretnim koracima koje će država preduzeti da zaštiti Trepču, radnike, i imovinu, Vučić je naveo da to neće biti arbitraža, ali da postoje "neke druge vrste arbitraže".

Odgovarajući na pitanje šta tačno može da znači odluka o poništavanju pravnih posljedica akata Prištine o "Trepči" i kako će Vlada da sprovede korake koje je pripremila, Vučić je rekao da odluka Vlade Srbije znači da će ona ostati u posjedu, "u državini stvari".

"Mi to imamo, samo je neko hteo da nam oduzme. A mi kažemo - ne damo i to ću braniti u svim razgovorima sa stranim sagovornicima i partnerima. Budu li pokušali silom, nećemo im dozvoliti. Mi nikome ne pretimo, ako mislite da pokazujete silom nešto srpskom narodu plašim se da ćete svoje zube polomiti", poručio je Vučić.

On je objasnio da odluka Prištine suštinski ništa ne mijenja i da jedino mogu da prave probleme pri uvozu određenih materijala potrebnih za rad, te izrazio sumnju u mogućnost da će Albanci da na silu uđu u zgradu Trepče u Leposaviću.

Vučić je ocijenio dobrom odluku srpskih političara u kosovskoj vladi i parlamentu da zamrznu svoje funkcije i najavio da će s njima tek razgovarati.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).