Ulogujte se

Doboj: Uručeno 12 odlikovanja porodicama poginulih boraca

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović uručio je danas u Doboju 12 odlikovanja porodicama poginulih boraca Vojske Republike Srpske, koje je posthumno odlikovao predsjednik Srpske Milorad Dodik povodom 15. septembra - Dana poginulih i nestalih. Medalje zasluga za narod uručene su porodicama poginulih boraca sa područja Teslića i Doboja.

Mitrović je izrazio nezadovoljstvo radom Instituta za nestala lica BiH i dodao da je Upravni odbor Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila predložio porodicama da potpišu saglasnost da se proces traženja i identifikacije vrati entitetima.

On je podsjetio da je prije početka rada Instituta za nestala lica BiH na godišnjem nivou bilo pronađeno i identifikovano oko 320 lica, nakon čega nastaje zastoj, a srpske žrtve bivaju zanemarene.

Mitrović kaže da se već tri godine neuspješno vode aktivnosti u vezi sa neophodnom reformom Instituta za nestala lica BiH, a kao uzročnike navodi Međunarodnu komisiju za nestala lica i federalne institucije koje nastoje da se unutrašnji akti Instituta prilagode isključivo njihovim interesima.

On je ocijenio da je Institut za nestala lica BiH od humanitarne ustanove pretvoren u politikantstvo, zbog čega i jeste nastupio zastoj u pronalaženju i identifikaciji srpskih žrtava.

Predsjedniik Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila u Doboju Drago Jović kaže da je današnja dodjela odlikovanja organizovana povodom 22. oktobra Dana odbrane grada.

On je najavio da će za dodjelu odlikovanja u narednom predati zahtjev za još 10 poginulih boraca.

Jović, koji je i predsjednik Upravnog odbora dobojskog Fonda solidarnosti, ukazao je na težak položaj oko 2.500 ljudi iz porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, dodavši da je od prošlogodišnja 182 člana prikovana za postelju i u stanju socijalne potrebe ove godine živo svega njih 60.

Rade Bjelošević, otac poginulog borca Dragana Bjeloševića, kaže da je sin jedinac poginuo na gradačačkom ratištu 16. jula 1992. godine.

On je zahvalio za ukazano priznanje za ono što je Dragan dao, te poručio "da djeca poginulih boraca ne smiju biti na ulicama".

Načelnik gradskog Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Čedo Segdar kaže da lokalna uprava podržava aktivnosti Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila kako bi se što prije i u većem broju ostvarila njihova prava.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).