Ulogujte se

HDZ upućuje izmjene Izbornog zakona u Parlament BiH

Hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je danas u Mostaru, nakon sjednice HNS-a, da će Klub poslanika ove stranke u narednih pet-šest dana u parlamentarnu proceduru uputiti izmjene Izbornog zakona BiH. On je rekao da će do kraja definitivno biti poznat stav HNS-a o izmjenama Izbornog zakona BiH.

"Nismo ništa mijenjali od ideja. Mi imamo jasan koncept kako mislimo da treba udovoljiti odluci Ustavnog suda BiH i konstitutivnosti naroda", rekao je Čović.

Kako kaže, time će biti završena kompletna priča i oni ostaju pri tome da se bira 17 predstavnika iz reda Hrvata, Srba i Bošnjaka te da ti predstavnici biraju predstavnike na državnom nivou.

Istakao je da se implementacijom njihovog prijedloga rješavaju presude Ustavnog suda BiH, ali ne i presude Suda u Strazburu s obzirom na to da je za takvo nešto potrebno promijeniti Ustav BiH.

Najavio je da će nakon toga u parlamentarnu proceduru biti upućene i izmjene Zakona o RTV sistemu po sličnom modelu te da će HDZ BiH nastojati dobiti podršku predstavnika drugih naroda.

Čović je rekao da nema više prolongiranja suštinskih stvari te da su sastanci lidera koalicionih stranaka postali zabavni novinarima.

"Ovo nema veze s izbornom kampanjom. Mi mislimo da ove godine trebamo dobiti kandidatski status, riješiti pitanje MAP-a te fokusirati se na ekonomsku stabilnost", rekao je Čović.

Što se tiče Izbornog zakona, on je kazao da se izmjenama koje predlažu neće riješiti vitalne stvari, ali da će bar imati mir narednih 18 mjeseci. Pojasnio je da ključ rješenja leži u promjeni Ustava BiH.

Što se tiče seta zakona o akcizama, Čović je rekao da se nada da će biti natpolovična većina, ali da se trenutno bore za jedan glas. Istakao je da HDZ BiH ne želi nikoga preglasavati, odnosno da bi članovi KolegijaPredstavničkog doma PS BiH trebali imati konsenzus o dogovaranju.

Istakao je da nisu htjeli pasti u zamku da nekog preglasavaju jer bi se time srušila parlamentarna većina. Podsjetio je da je upravo bošnjačka strana HDZ-u BiH predlagala partnere za koaliciju na državnom nivou.

"Na parlamentu je svaka varijanta u igri. Oni se bore za jedan glas, što je za mene porazno. Moj stav je da moramo zaštititi naše poljoprivrednike i neka mi neko kaže zašto ih nismo zaštitili", kazao je Čović.

Na kraju je dodao da vjeruje da će se parlamentarna većina odrediti i da će biti dovoljno ruku da prođe set zakona o akcizama, a da to najmanje ovisi o HDZ-u BiH.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).