Ulogujte se

Vladika Grigorije služio pomen ubijenim Srbima na Kaznima

Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije jutros je na lokalitetu iznad Kazana služio molitvu sarajevskim Srbima ubijenim tokom posljednjeg rata.

Pred odlazak na Kazane, vladika Grigorije koji je i administrator Mitropolije dabrobosanske i predsjedavajući Međureligijskog vijeća, rekao je da kreće na hodočašće da bi se odala počast svim žrtvama i da taj put treba preći u tišini.

Kazani su jama koja se nalazi na lokaciji Boguševac u sarajevskom naselju Bistrik, opština Stari grad.

Od sredine 1992. do oktobra 1993. godine nad Kazanima su vršena ubistva Srba čija tijela su potom bacana u jamu.

Ubistva Srba vršili su pripadnici 10. brdske brigade Armije RBiH, kojom je komandovao predratni sarajevski kriminalac Mušan Topalović zvani Caco.

Srbi su dovođeni iznad jame gdje su ubijani vatrenim i hladnim oružjem, nakon čega su njihova tijela bacana u jamu.

Članovi Međureligijskog vijeća BiH u okviru obilaska mjesta stradanja Srba, Hrvata, Jevreja i Bošnjaka, osim Kazana, posjetiće i Križančevo Selo i Krušćicu u opštini Vitez, te Korićanske stijene u opštini Kneževo.

Predviđeno je da u Križančevom Selu u 11.30 časova molitvu predvodi nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, u Krušćici u 12.30 časova predsjednik Jevrejske opštine Sarajevo Boris Kožemjakin, a na Korićanskim stijenama zamjenik poglavara Islamske zajednice u BiH Husein Smajić. Mjesta stradanja posjetiće i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac.

Iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH saopšteno je da će sa članovima Međureligijskog vijeća mjesta stradanja obići i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac.

"Međureligijsko vijeć BiH obilazak stratišta organizuje s ciljem skretanja pažnje na neophodnost poštovanja svih žrtava, bez obzira na njihovu vjersku ili nacionalnu pripadnost", navodi se u saopštenju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.

Posjeta će biti okončana sastankom čelnika Međureligijskog vijeća sa Semihom Borovac i njenim saradnicima na kojem će biti razgovarano o mogućnostima intenziviranja saradnje, naročito na planu zajedničkog djelovanja s ciljem postizanja većeg stepena razumijevanja, kao i vraćanja povjerenja među narodima u BiH, što je osnov za bezbjednu i stabilnu budućnost svih u BiH.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).