Ulogujte se

I u Banjaluci marširao "Besmrtni puk"

Banjaluka je Maršom "Besmrtnog puka" obilježila 9. maj - Dana pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

Banjaluka je sa još više od 500 gradova u svijetu uključila u manifestaciju "Besmrtni puk" povodom Dana pobjede nad fašizmom. Kolona sa učesnicima koji nose fotografije svojih predaka koji su učestvovali u antifašističkoj borbi krenula je od Parka "Petar Kočić" do Trga Palih boraca.

Učesnici Marša su nosili zastave Republike Srpske, bivše SFRJ sa petokrakom, slike narodnih heroja i boraca Narodnooslobodilačkog rata.

Obilježavanju koje je organizovao Odbor Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, prisustvovali su  predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, koji je i predsjednik Odbora, te ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, pripadnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, zamjenik ruskog ambasadora u BiH Petar Frolov i brojni Banjalučani.

Na Trgu palih boraca učesnicima su se obratili zvaničnici i održan je umjetnički program.

Marš čiji učesnici nose fotografije boraca iz Drugog svjetskog rata, zastave jedinica iz NOR-a, te transparente sa prigodnim porukama, predstavlja odavanje počasti poginulim vojnicima i civilima koji su dali živote u borbi protiv fašizma.

"Noseći portrete svojih stradalih, mi zapravo nosimo čitavu istoriju u našim rukama, na koju Republika Srpska i Srbi mogu da budu ponosni", saopšteno je ranije iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Srpske.

Obilježavanje podržava Savez udruženja boraca NOR-a iz Republike Srpske, kako bi na dostojanstven način bila obilježena pobjeda nad najvećim civilizacijskim zlom 20. vijeka.

"U toj borbi, najveći doprinos u slamanju fašizma u svijetu dao je Sovjetski Savez, sa 23 miliona poginulih boraca i civila, kao što je i srpski narod na Balkanu bio nosilac antifašističke borbe u kojoj je podnio najveće žrtve", navodi se u saopštenju.

"Besmrtni puk" je međunarodna društvena akcija koja je počela 2011. godine u gradovima Rusije tokom obilježavanja 9. maja - Dana pobjede.

Ova manifestacija se prošle godine održala u 42 zemlje, a ove godine je skoro dvostruko veći broj država-učesnika.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).