Ulogujte se

Košarac: Namjera SDS je ekonomsko slabljenje Srpske i zaustavljanje razvoja BiH

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac upozorio je da protivnici usvajanja izmjena Zakona o akcizama u PS BiH imaju sasvim drugačije namjere u odnosu na proklamovane želje da pomognu poljoprivrednicima i svim drugim građanima.

- Da žele da učine to što pričaju, oni bi pustili da taj zakon prođe u prvom krugu i u drugom bi djelovali amandmanski u pravcu pomoći poljoprivrednicima i građanima. Obarajući ovaj zakon u prvom čitanju, SDS je potvrdio da su joj namjere sasvim drugačije. Uprkos ranijim obećanjima koje su dali strancima, oni sada žele da obore aranžmane sa MMF-om i drugim međunarodnim finansijskim institucijama kako bi pokušali da ekonomski oslabe Republiku Srpsku i zaustave investicije i razvoj u cijeloj BiH - ocijenio je Košarac.

On je dodao da su u SDS-u i drugim strankama koje se protive usvajanju seta reformskih zakona svjesni činjenice da je uvođenje takozvanog plavog dizela na nivou zajedničkih organa neustavna inicijativa.

- Na nivou BiH nije moguće uvesti "plavi dizel" jer je to pitanje moguće riješiti samo na entitetskim nivoima vlasti. U Republici Srpskoj to je regulisano regresiranim gorivom za poljoprivrednike, a ovih dana i u Federaciji BiH rješavaju to pitanje. Zato priča SDS-a i drugih koji se protive usvajanju seta reformskih zakona predstavlja čisto politikanstvo koje nema nikavu drugu svrhu osim zauzimanja pozicija za naredne opšte izbore - ocijenio je Košarac.

Naglasio je da je SNSD do sada poštovao dogovor koji je postignut između Vlade Republike Srpske, Vlade FBiH i Savjeta ministara BiH u vezi sa provođenjem Reformske agende, ali da sada razmišlja o napuštanju tog dogovora.

- Dogovor nema nikakvu svrhu, ako se ne može provesti na nivou zajedničkih institucija. Očigledno je da ovaj Savjet ministara nema većinu u parlamentu BiH i da Denis Zvizdić, ukoliko nije u stanju da obezbijedi tu većinu, treba da podnese ostavku - rekao je Košarac.

On je dodao da će SNSD u parlamentu BiH biti opozicija i ovom i svakom drugom Savjetu ministara BiH koji ne bude uvažavao stavove i interese Republike Srpske.

- Naš zadatak je da omogućimo da stavovi institucija Republike Srpske u zajedničkim institucijama budu vidljivi, poštovani i provedeni. Mi ćemo taj zadatak i ubuduće ispunjavati i koristićemo sve ustavne i demokratske mehanizme koji su nam na raspolaganju da zaustavimo donošenje bilo kakvih odluka koje bi bile štetne po Republiku Srpsku - poručio je Košarac.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).