Ulogujte se

Parlament Srpske o radu MUP-a za prošlu godinu

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je danas u Banjaluci razmatranjem izvještaja o radu Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske u 2016. godini u kome se navodi da je MUP uspješno realizovao poslove i zadatke sa zadovoljavajućim stepenom efikasnosti.

11.00 - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je danas da je evidentan pad kriminaliteta u prošloj godini, koji je ispod petogodišnjeg prosjeka, dok su u porastu koeficijenti otkrivenosti krivičnih djela različitog stepena društvene opasnosti. Obrazlažući u Narodnoj skupštini Izvještaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske u 2016. godini, Lukač je rekao da je od ukupno 9.457 evidentiranih krivičnih djela 84,5 odsto iz oblasti opšteg kriminaliteta, te da ih je u odnosu na 2015. godinu manje za 4,3 odsto.

Broj krivičnih djela protiv života i tijela /598/ je za jedno krivično djelo manji u odnosu na 2015. godinu, a koeficijent njihove rasvijetljenosti je povećan i iznosi 98,2 odsto.

U nastavku 18. redovne sjednice biće razmatran izvještaj o izvršavanju poslova i zadataka u vezi sa realizacijom popisnih aktivnosti i objavljivanjem rezultata popisa.

Poslanici će razmatrati izvještaj o realizaciji Strategije naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srpske 2012-2016. godina, za period od 1. januara 2012. do 31. decembra 2016. godine.

Predviđeno je i razmatranje Prijedloga odluke o davanju saglasnosti na odluku Vlade Republike Srpske o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva Rudnici željezne rude "Ljubija", metodom neposrednog odabira kupca.

O apsolviranim tačkama dnevnog reda poslanici će se izjašnjavati sutra.

Prenos sjednice Parlamenta Srpske možete pratiti na RTRS Plus.

    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vlada ostaje pri svom stavu, i nema povlačenja odluke o prodaji akcija osnovnog kapitala u Rudnicima željezne rude "Ljubije", tvrdi ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić.

"Vlada Republike Srpske će sa ovom odlukom ostati do kraja u Narodnoj skupštini Republike Srpske i omogućiti narodnim poslanicima da o tome vode raspravu i na kraju da o tome glasaju", dodao je Đokić.

S druge strane, predsjednik Narodne skupštine, DNS-ovac Nedeljko Čubrilović tvrdi da ova odluka neće doći na red u nastavku skupštinskog zasjedanja, te da se rasprava očekuje 16. ili 17. maja. Govoreći o eventualnoj rekonstrukciji Vlade, Čubrilović kaže da je prekompozicija većine u domenu spekulacije i da nikakvih razgovora nije bilo.

"Ukoliko dođe do razgovora, ne treba izgubiti iz vida činjenicu da koalicija koja čini vlast u Srpskoj traje blizu 20 godina i da je tu stečeno povjerenje koje u ovom trenutku teško da može da razgradi neka odluka ili potez", istakao je Čubrilović.

Iz PDP-a poručuju – nema odustajanja od inicijative za izglasavanje nepovjerenja aktuelnom sazivu Vlade. Za njih je i pitanje Rudnika "Ljubija" kamen spoticanja i razlog za opoziv Vlade.

"Mi ovo smatramo jednim avanturističiim potezom Vlade Republike Srpske koja gleda kako da se dočepa 92 miliona maraka kako bi pokušala riješiti hroničnu nelikvidnost budžeta, a ne neki strateški cilj", naglasio je šef Kluba poslanika PDP-a u NSRS Miroslav Brčkalo.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske, Milenko Savanović, tvrdi da je Vlada stabilna i da nema nikakvih problema u njenom funkcionisanju. Inicijativu PDP-a ocijenjuje kao njihovo demokratsko pravo.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).