Ulogujte se

Lukač: Evidentan pad kriminaliteta u prošloj godini

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je danas da je evidentan pad kriminaliteta u prošloj godini, koji je ispod petogodišnjeg prosjeka, dok su u porastu koeficijenti otkrivenosti krivičnih djela različitog stepena društvene opasnosti.

Obrazlažući u Narodnoj skupštini Izvještaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske u 2016. godini, Lukač je rekao da je od ukupno 9.457 evidentiranih krivičnih djela 84,5 odsto iz oblasti opšteg kriminaliteta, te da ih je u odnosu na 2015. godinu manje za 4,3 odsto.

Broj krivičnih djela protiv života i tijela /598/ je za jedno krivično djelo manji u odnosu na 2015. godinu, a koeficijent njihove rasvijetljenosti je povećan i iznosi 98,2 odsto.

U prošloj godini evidentirana su 22 ubistva u kojima su života lišena 24 lica, a od počinjenih ubistava jedno je ostalo nerasvijetljeno.

Borba protiv organizovanog kriminaliteta u izvještajnom periodu realizovana je u 58 sprovedenih operativnih akcija, od kojih je osam međunarodnog karaktera, navodi se u izvještaju.

Za 66 krivičnih djela koja imaju elemente organizovanosti, nadležnim tužilaštvima je podneseno 11 izvještaja protiv 115 lica. Evidentirano je 11 organizovanih kriminalnih grupa, od kojih dvije povezane sa krivičnim djelima iz oblasti zloupotrebe droga.

U oblasti sprečavanja zloupotreba droga sprovedeno je 17 operativnih akcija, a za otkrivena krivična djela u vezi s tim /226/ nadležnim tužilaštvima podneseno je 195 izvještaja protiv 240 lica.

"Najviše je oduzeto marihuane oko 52,7 kilograma", rekao je ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač.

On je istakao da je ukupna materijalna šteta nastala izvršenjem 745 krivičnih djela privrednog kriminaliteta iznosi 41.042.762 KM, a počinioci su ostvarili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 36.727.162 KM.

Krivična djela sa obilježjima korupcije u 2016. godini čine 47,4 odsto privrednog kriminaliteta.

U izvještaju se navodi i da je realizovano 100 finansijskih istraga i provjera na utvrđivanju nelegalno stečene imovine, od kojih je okončano 78, a vrijednost privremeno blokirane imovine iznosi 9.574.000 KM.

U 2016. godini evidentirana su 353 krivična djela koruptivnog karaktera, odnosno 15,6 odsto manje nego u 2015. godini.

Nadležnim tužilaštvima podneseno je 18 izvještaja i dopuna izvještaja o počinjenim krivičnim djelima ratni zločin protiv 45 identifikovanih lica.

"Kontinuirano su praćene sve bezbjednosno interesantne pojave i događaji na teritoriji Srpske i prikupljana operativna saznanja u vezi sa licima, grupama i organizacijama čije je djelovanje povezano ili se može dovesti u vezu sa vjerski ili etnički motivisanim terorizmom", rekao je Lukač.

Završen je i prijem 228 novih policijskih službenika, čime je nastavljeno smanjivanje prosječne starosti zaposlenih policijskih službenika, ali i dalja profesionalizacija MUP-a, navodi se u izvještaju.

MUP Srpske je u prošloj godini zadržao visok stepen profesionalnosti i ostvario zadovoljavajuće rezultate u kontinuiranoj izgradnji koncepta organizacije i rada, u skladu sa policijskim standardima, navedeno je u izvještaju o radu u 2016.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).