Ulogujte se

Na Sokocu obilježen Mitrovdan

Na Sokocu je povodom Mitrovdana, krsne slave Boračke organizacije Republike Srpske/BORS/, služena Sveta liturgija u crkvi Svetog proroka Ilije, kao i parastos poginulim srpskim borcima, te položeni vijenci na Centralno spomen-obilježje, na kome je ispisano 1.250 imena boraca poginulih na području Sarajevsko-romanijske regije.

Vijence na ovo spomen-obilježje danas su položile delegacije Boračke organizacije Sarajevsko-romanijske regije i Boračke organizacije opštine Sokolac, Grada Istočno Sarajevo, opštine Sokolac i Kulturno-umjetničkog društva "Zavičaj".

Starješina hrama na Sokocu, protojerej Ilija Čupić, u obraćanju vjernicima govorio je o mukama i stradanju Svetog Dimitrija, koje je podnosio sa radošću jer je ispred sebe imao jasan cilj – život vječni koji Gospod nudi svakom hrišćaninu koji slijedi i živi po zakonu Hristovom.

"I mi živimo u vremenu velikih stradanja, kao i naši prethodnici koji su položili svoj život za krst časni i slobodu zlatnu, nimalo se ne razlikuju od Svetog Dimitrija, velikomučenika, jer su i oni svoj život položili za hrišćansku vjeru, za očuvanje vjere i identiteta svoga naroda na različitim prostorima", rekao je Čupić.

On je naglasio da nema veće žrtve u životu od one da čovjek položi svoj život za drugoga.

"I upravo danas proslavljamo krsnu slavu naših stradalnika i mučenika koji su položili svoj život za nas, svu radost života koju mi danas doživljavamo, ljepotu ovog sunčanog dana i za sve ljepote ovoga života mi imamo da zahvalimo upravo tim mučenicima koji su položili svoj život za nas", dodao je Čupić.

On je podsjetio da na Sokocu postoji veliki svjedok stradanja za krst časni i Hrista, a to je groblje "Mali Zejtinlik", kao i da se "Veliki Zejtinlik" nalazi u Solunu, veličanstvenom gradu Svetog velikomučenika Dimitrija, u kome su njegove mirotočive mošti.

Predsjednik Odbora boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije Željko Lalić rekao je novinarima da je ovo dan kada se polažu vijenci, prisustvuje parastosu i moli za duše poginulih boraca, najzaslužnijih za stvaranje Republike Srpske.

"Svjedoci smo da boračka populacija nije zadovoljna svojim položajem u državi, prvenstveno tu mislimo na odnos prema porodicama poginulih boraca, onih koji su najveću žrtvu dali za ovu državu, prema ratnim vojnim invalidima i demobilisanim borcima koji se i dalje nalaze na dnu ovog društva, maltene bez ikakvih prava", ocijenio je Lalić.

On je dodao da se mnoge stvari u zajednici mogu mnogo bolje riješiti i bez novca, ali da odnos aktuelnih vlasti prema ovim kategorijama nije ni blizu nekog zadovoljavajućeg.

Lalić je istakao da su u Boračkoj organizaciji svjesni razbijanja ove organizacije na mnogo manjih, čime se umanjuje snaga BORS-a.

"Naša je obaveza da pozovemo sve ljude, sve naše saborce, na današnji dan kada slavimo svoju krsnu slavu Mitrovdan da budemo jedinstveni, da budemo zajedno jer se jedino tako možemo izboriti u narednom periodu za ona prava koja ove kategorije zaslužuju", poručio je Lalić.

On je iskazao nezadovojstvo odnosom vlasti prema Vojničkom spomen-groblju "Mali Zejtinlik" i održavanju ovog "svetog mjesta" na kome je sahranjeno oko 1.000 poginulih srpskih boraca iz opština sarajevske regije.

Predsjednik Odbora boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije podsjetio je da je kroz dvije romanijske brigade prošlo više od 20.000 boraca, da je na Sarajevsko-romanijskoj regiji poginulo ukupno 4.000 boraca čija su imena upisana na zidovima manastira na Ravnoj Romaniji.

Lalić je naveo da je sa područja opštine Sokolac poginulo 280 boraca i da je u spomen-sobi oko 600 fotografija poginulih boraca čije porodice danas žive na području ove opštine.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).