Ulogujte se

Mjesec podizanja svijesti u borbi protiv karcinoma dojke

Povodom obilježavanja mjeseca podizanja svijesti u borbi protiv raka dojke u JZU Bolnici „SRBIJA“ Istočno Sarajevo u Kabinetu za bolesti dojke od 21. do 25. oktobra 2019. godine organizovani su besplatni pregledi i konsultacije za sve zainteresovane pacijente.

Uspjeh liječenja malignih bolesti dojke u mnogome zavisi od vremena otkrivanja iste, a to podrazumjeva sprovođenje redovnih pregleda od strane hirurga te sprovođenje dijagnostičkih procedura kao što su mamografija i UZ dojke. Prim. dr Milorad Šupić je istakao da je cilj organizovanja ovakve vrste pregleda  podizanje svijesti kod žena o značaju preventivnog pregleda dojki jer je žena najbolji dijagnostičar svojih dojki ako ih svakodnevno samopregleda.

Kako ističe prim. Dr Šupić na preglede su se javljale i pacijentice sa dvadeset godina  pa čak i do 90 godina, tako da se može zaključiti da godine nisu mjerilo, ali najčešći problemi sa dojkama  javljaju se u periodu od 45 do 60 godine. Prema njegovim riječima cilj je rano otkrivanje jer su onda i šanse za izlječenje mnogo već, kao i liječenje terapijsko, onkološko i hirurško daleko je lakše kada se bolest otkrije u ranom stadijumu.

Akcija preventivnih pregleda u Bolnici „SRBIJA“ povodom mjeseca podizanja svijesti u borbi protiv raka dojke organizujemo već šestu godinu za redom.

Podsjećamo da je Tokom akcije preventivnih pregleda dojke u Bolnici „Srbija“ u 2014. godini  pregledano 300 pacijenata, a 2018. godine je pregledano oko 750 pacijenata. Može se zaključiti da se svijest o ovoj bolesti, ali prije svega o njenom ranom otkrivanju itekako povećala.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).