Ulogujte se

Sanacija hrama Svetog Vasilija Ostroškog

U okviru sanacije hrama Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama, opština Istočna Ilidža, danas su na zvoniku postavljena tri nova zvona.


Sveštenik Kotoračke parohije Danilo Dangubić rekao je Srni da su zvona težine od 600, 300 i 150 kilograma izrađena u livnici "Ligrap" iz sela Belosavci, između Mladenovca i Topole u Srbiji.

On je istakao da se trenutno sanira toranj sa zvonikom, što podrazumijeva postavljanje nove fasade i izmjena krovnih limova koji su oštećeni u proteklom ratu, jer se hram nalazio nedaleko od linije fronta.

"Na kupoli zvonika nađene su 74 rupe od metaka iz proteklog rata dok je na kupoli hrama pronađeno 98 rupa od metaka. Crkva je od posljedica ratnih dejstava prokišnjavala zbog čega je oštećena fasada i dio unutrašnjosti hrama", pojasnio je Dangubić.

Prema njegovim riječima, za sanaciju tornja i zvonika, koja bi trebalo da bude okončana za dvije sedmice, Mitropolija dabrobosanska obezbjedila je 100.000 KM.

Planirano je da budu sanirani i kupola i krov, te da i na cijeloj crkvi bude postavljena nova fasada, za šta će biti potrebno još 60.000 KM. Ovi radovi planirani su za proljeće.

Dangubić je istakao da se pravi projekat za dovršenje cijelog kompleksa oko hrama, a u okviru njega i završetak radova na Parohijskom domu i Spomen-sobi za poginule srpske borce u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).