Ulogujte se

Film "Spomenko na vječnoj straži" prikazan na festivalu "Prvi kadar"

Dokumentarni film "Spomenko na vječnoj straži", čiji je autor Mile Savić, prikazan je danas u Istočnom Sarajevu u okviru zvaničnog takmičarskog programa jubilarnog 10. Međunarodnog filmskog festivala "Prvi kadar".

"Ovaj film o najmlađem odlikovanom borcu Vojske Republike Srpske urađen je srcem i entuzijazmom, i veoma mi je drago što ga je i publika u Istočnom Sarajevo pažljivo odgledala i toplo primila, kao što je to bio slučaj i sa svim dosadašnjim projekcijama u raznim gradovima", rekao je autor filma na konferenciji za novinare.

Savić ističe da ga pozitivne, ali i veoma emotivne reakcije gledalaca podstiču da nastavi u ovom pravcu koji trasiraju ljudske sudbine.

On je potvrdio Srni da razmišlja o dva nova projekta - snimanju dokumentarnog filma o Draganu Ciganu, čovjeku neplivaču koji je u Italiji iz ustalasanog mora spasio dvoje ljudi od utapanja, ali je pri tome sam nastradao, te film o jednom mladiću, učesniku odbrambeno-otadžbiskog rata, koji završava Ekonomski fakultet, a potom se razbolijeva od Parkinsonove bolesti, ali se ne predaje nego piše predivnu poeziju...

Novinarima su se predstavili i Nemanja Mladenović iz Beograda, autor filma "Maestro", koji govori o usamljenom i ostarjelom pijanisti, nepravedno zaboravljenom, kao što je i njegova virtuoznost pala u zaborav, te filmski i televizijski reditelj iz Podgorice Radoslav Stanišić, koji se na Festivalu predstavio filmom "Izabranik", zasnovanom na priči za laku noć koju mu je nekad davno isparičao njegov "đed" bivši oficir kraljeve garde.

Stanišić će večeras promovisati i svoju knjigu "Hrastovi koje nikad ne obaraju", posvećenu bardovima crnogorske kinematografije Ratku Đuroviću i Velimiru Stojanoviću.

U popodnevnim časovima biće prikazan film "Tapavica", autora Milana Todorovića i Ognjena Rakčevića, koji su napravili dokumentarac o Momčilu Tapavici, prvom srpskom osvajaču medalje na Olimpijskim igrama.

Na programu su i filmovi "Skrabl" autora Kristijana Sulsera iz Švajcarske, "Karusel" Luke Popadića iz Srbije i "Cvijeće" Judite Gamulin iz Hrvatske.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).