Ulogujte se

Deset osoba vratilo se sa ratišta ID u Crnu Goru

Prema istraživanjima podgoričkog lista Pobjeda, u Crnu Goru se sa ratišta Islamske države vratilo osam muškaraca, jedna žena i jedno dijete.

Navodi se da su pravosudni organi u fazi tzv. izviđaja nekoliko predmeta, ali za sada nema ni nagovještaja kada bi se neki od njih mogli procesuirati do faze otvaranja sudskih postupaka.

Nedavno objavljena informacija da je u Siriji zarobljen crnogorski državljanin Dino Alijagić iz Podgorice, ponovo je aktuelizovala problem procesuiranja učesnika na stranim ratištima, ali i svojevrsne "katalogizacije" ne samo motiva potencijalnih ratnika, nego i identifikovanja barem dijelova organizacionih struktura.

Crnogorski pravni stručnjaci upozoravaju da se do relevantnih dokaza o nečijem učešću na sirijskim, iračkim ili libijskim ratištima vrlo teško dolazi, a naročito je teško dokazati učešće u borbenim dejstvima u državama u kojima je, zbog haotičnog stanja, vrlo komplikovano razlučiti šta su vojne, a šta paravojne formacije, gdje se prelazi linija civilne, humanitarne ili solidarne logistike i gdje završava univerzalno pravo na samoodbranu.

Pobjeda navodi da je na prostorima bivše Jugoslavije procesuirano više od 50 džihadističkih povratnika, a najviše u Bosni i Hercegovini - 23.

Osuđena su 22 povratnika na ukupno više od 50 godina robije. U prosjeku manje od dvije i po godine, jer nije bilo dokaza da je neko od njih učestvovao u borbenim operacijama, pa nisu mogle da budu izrečene zakonom predviđene maksimalne kazne.

Navodi se da je, prema raspoloživim podacima, na najdužu kaznu u regionu osuđen je Zećija Ćazimi, vođa i propovjednik najradikalnijih islamističkih radikala sa Kosova. U zatvoru bi trebalo da provede 10 godina, ali navodi se da je njegova kačanička logistika toliko moćna da ga štiti od svakog, pa i najblažeg vida eventualne represije.

I dalje je najuticajniji čovjek i unutar organizacije Rinia Islame, odnosno Islamske omladine, a sa posebnim pijetetom ožalio je Lavdrima Muhadžerija, čiji su posmrtni ostaci nedavno dopremljeni iz Sirije i sahranjeni u Kačaniku.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).