Ulogujte se

Vučić: Iako Srbi još nisu spremni, neću popustiti

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da želi, u vezi sa Kosovom, da krene novim putem i da, iako Srbi za to još nisu spremni, neće popuštati.

"Lako je reći – idite i borite se za Kosovo. Međutim, to nas je uvijek vodilo u rat. Želim da krenem novim putem – za Srbiju. Želim da otvoreno i fer razgovaramo o rješenju kosovskog konflikta. Iako Srbi za to još nisu spremni, neću popustiti, jer će ta debata za sve nas imati ljekovito dejstvo, bez obzira na to da li ćemo postići dobar rezultat ili neuspjeh", objasnio je Vučić u intervjuu švajcarskom dnevniku Blik.

Predsjednik Srbije je podvukao da će, ako obje strane ne budu spremne da nešto izgube, konflikt vječno trajati, a to škodi obema stranama.

Istakao je da bi bilo bolje danas pronaći rješenje nego za 100 godina, jer se jednom konflikt mora riješiti, a Srbija je spremna na postizanje kompromisa.

"Znam da Albanci i Srbi u Švajcarskoj žive mirno i čak i kao dobri prijatelji, baš to mora da nam pođe za rukom i u domovini", ukazao je Vučić.

Na konstataciju da je u Briselu tražio jasan vremenski okvir za pristupanje EU, Vučić je rekao da je znao da to ne može dobiti, a razlozi su Kosovo i odnosi sa Rusijom.

Kada je riječ o izjavi premijerke Ane Brnabić, da se Srbija već odlučila između Rusije i EU, Vučić je rekao da ne zna da li je to rekla, ali da je Srbija odavno donijela svoju odluku, a ona nas vodi u EU.

"Međutim još nismo članica i moj zadatak je da negujemo što bolje odnose sa Rusijom", objasnio je Vučić.

Ukazao je da Srbija nikada nije priznala Krim kao dio Rusije i da u tim odnosima Ukrajina nije centralna tema, već vojna saradnja  Srbije sa Rusima, pri čemu Srbija ima četiri puta više vojnih vježbi sa NATO-om ili američkom vojskom nego sa ruskom.

Na opasku da u BiH ne vjeruju da je čovjek pomirenja, rekao je da je, prema istraživanjima u toj zemlji, pored Vladimira Putina najomiljeniji strani političar, kao i da ne krije svoju prošlost.

Ruski ekspert za Balkan Jelena Guskova ocijenila je da je poziv srpskog predsjednika Aleksandra Vučića za unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji došao dosta kasno jer je "crvena linija" pređena, te dodala da Srbija nikada neće biti primljena u EU, ali da je potrebna u NATO-u.

Ona je napomenula da je poziv za unutrašnji dijalog o Kosovu došao "kada je toliko papira potpisano, kada je godinama trajao pregovarački proces, kada je sve pri kraju", te upitala "zašto o tome ne bi bio raspisan referendum?"

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).