Ulogujte se

Јi: Poruka Srbiji o dvije stolice je bila savjet, ne ultimatum

Poruka Srbiji da ne sjedi na dvije stolice je bila savjet, a ne ultimatum, rekao je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Brajan Јi na skupu o mirovnim procesima na Balkanu u Centru za međunarodne odnose u Vašingtonu.

Јi je, prenosi Glas Amerike, naveo da je to rekao u kontekstu napretka Srbije ka Evropskoj uniji, ali je i istakao da Rusija s jedne strane, i SAD i EU, s druge, imaju potpuno suprotne vizije regiona.

"Na konferenciji u Beogradu prije nedjelju dana sam, možda nesmotreno, upotrebio srpsku izreku da se ne može sjediti na dvije stolice, ali to je bilo u kontekstu savjeta Srbiji kako da brže ide ka EU. To nije bio ultimatum, niti upozorenje", rekao je Јi.

"Tema diskusije je bila kako da Srbija napreduje brže ka EU i ja sam dao nekoliko savjeta, uključujući i taj da bi Srbija, kao i druge zemlje koje idu ka EU, trebalo da bude u potpunosti posvećena tome. Drugim riječima, da svojim partnerima u EU to stavi do znanja", rekao je Јi.

Prema njegovim riječima, primjer za to je Crna Gora, koja se brzo kreće ka EU, "otvorila je 28 ili 30 poglavlja".

"Članice EU imaju na umu da je Crna Gora uvela sankcije Rusiji. To je samo jedan primjer, ali kada zemlja poput Crne Gore, od koje se to tehnički nije zahtijevalo, kao ni od Srbije, uvede sankcije Rusiji, to je jasan signal da je zemlja posvećena. I to je bio moj savjet Srbiji – da pokaže da je u potpunosti posvećena", rekao je funkcioner Stejt departmenta.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).