Ulogujte se

Zbog Izetbegovića danas zasjeda Savjet za nacionalnu bezbjednost Srbije

Sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost Srbije sazvana je za danas zbog zabrinutosti za mir i stabilnost u regionu, nakon izjave bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da se nada da će BiH priznati samoproglašeno Kosovo, rekao je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin

Vulin kaže da će na sjednici Savjeta za nacionalnu bezbjednost, koja je zakazana za 12.00 časova, biti sagledana situacija u Srbiji, te razgovarano o tome šta treba učiniti da situacija ostane mirna i stabilna.

"Mir i stabilnost cijelog regiona dovedeni su u pitanje ovakvim ponašanjem Izetbegovića. Neprihvatljivo je govoriti o drugoj zemlji u kontekstu otcepljenja njene teritorije i nadati se da će se to desiti", rekao je Vulin za RTS.

On je poručio da građani Srbije mogu da budu sigurni da će nadležne službe sačuvati stabilnost i mir u zemlji. Vulin smatra da je zabrinjavajuće to što su se među medijima i političarima u Srbiji našli oni koji su rekli da Izetbegovićeva izjava nije ništa strašno, ističući da je velika razlika kada se takve izjave daju u BiH i u nekim drugim zemljama.

"U Turskoj ne živi milion Srba kao u BiH. BiH nam je bliska, Srbija je garant mira i postojanja BiH, a BiH nije garant nikakvog mira i stabilnosti i očuvanja Srbije. Izetbegović nema pravo da govori o delovima srpske teoritorije, bilo da je reč o Kosmetu ili o Raškoj oblasti koju on naziva Sandžakom, a uzima sebi pravo na to", rekao je Vulin.

On je upitao - šta bi se desilo kada bi se takva odluka sprovela na silu i pokušala priznati jednostrano proglašena nezavisnost Kosmeta?

"To bi se prelilo kod nas, svi bismo osetili. Ne bismo mogli mirno da posmatramo kako se ruši poredak jedne zemlje. Neshvatljivo je da ga kod nas pravdaju mediji i političari, a ni on nije pokušao da se opravda", rekao je Vulin.

Komentarišući rat kao opciju koju je Izetbegović pomenuo kao sredstvo odbrane teritorijalnog integriteta BiH, ako se Republika Srpska odluči za referendum, Vulin je upitao od koga se on brani.

"Od koga se brani? Od svojih građana? Plašiti sopstveni narod govori da Izetbegoviću nije stalo do BiH. Ako pretite ratom trećini teritorije, da li vam je stalo do tih ljudi?", upitao je Vulin.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).