Ulogujte se

Makedonci i Hrvati špijuniraju Srbiju zbog Kosmeta, Republike Srpske i Rusije

Obavještajne službe Amerike i Velike Britanije pojačale su prisustvo u Srbiji i to preko makedonskih i hrvatskih agenata, pišu "Novosti".

List napominje i da je ministar unutrašnjih poslova i sekretar Savjeta za nacionalnu bezbjednost Nebojša Stefanović rekao da su strane službe u Srbiji pojačale aktivnosti. Kako navode "Novosti", pozivajući se na dobro obavještene izvore, politički pritisak Zapada po pitanju Kosova i Metohije dobio je čvrstu podlogu i na obavještajnom terenu.

"Tako je zabilježeno djelovanje stranog faktora usmjereno prema Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti i Srpskoj pravoslavnoj crkvi radi razbijanja jedinstva o najkrupnijoj nacionalnoj temi oko koje je upravo započet široki dijalog", navodi list.

"Novosti" pišu i da je u "paketu očekivanja SAD" da Beograd "primiri ambicije" Milorada Dodika o nezavisnosti Republike Srpske pa je i na tom polju registrovan rad obavještajaca  radi podrivanja odnosa Srbije i Srpske.

U fokusu interesovanja agenata je i saradnja sa Ruskom Federacijom u ekonomsko-energetskoj i vojno bezbjednosnoj oblasti, a pažnja u prvom redu hrvatskih obavještajaca bila je usmjerena na isporuku šest "migova 29" iz Moskve. U ostvarivanju svojih ciljeva strani obavještajci pokušavaju da vrbuju i visoke funkcionere u političkom i bezbjednosnom sektoru.

Osim toga, britanski i američki obavještajci pokazuju interesovanje i za moguće ujedinjenje opozicije pred beogradske izbore, a bave se i navodnim kršenjem ljudskih i manjinskih prava i medijskim slobodama. Prema nezvaničnim podacima u Srbiji djeluje 55 stranih službi bezbjednosti iz 40 zemlja.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).