Ulogujte se

Srpska crkva u Kosovskoj Mitrovici u Bin Ladenovom kompjuteru

Među dokumentima pronađenim u računaru ubijenog lidera terorističke Al Kaide Osame bin Ladena, koje je objavila američka Centralna obavještajna agencija /CIA/, nalazi se fotografija Hrama Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici i mapa grada, piše beogradska "Politika".

Pregledom 470.000 fajlova objelodanjenih 1. novembra ove godine na sajtu CIA-e, "Politika" je pronašla mapu Kosovske Mitrovice, kao i fotografiju Hrama Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici.

"Pronašli smo i baner na kom piše `Kosovo džihad - muslimansko istrebljenje kosovskih hrišćana`, kao i mapu Kosova iz doba Otomanskog carstva na kojima su prikazani Priština i Vučitrn", navodi list.

"Politika" piše da je pretragom interneta utvrdila da su mapa Kosovske Mitrovice i fotografija crkve u tom gradu prvobitno objavljeni na sajtu Bi-Bi-Sija u tekstu pod naslovom "Kosovski Srbi se suočavaju sa teškim odlukama".

Riječ je o reportaži o životu u sjevernom i južnom dijelu Mitrovice koja je objavljena 14. marta 2007. godine, nepunih mjesec dana poslije jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Kompjuter u kome se nalaze ovi fajlovi, otkriven je u akciji američkih specijalaca u kojoj je 2011. godine ubijen vođa Al Kaide u Pakistanu, a sadrži više stotina hiljada fajlova sa dokumentima, video-snimcima i fotografijama.

Penzionisani profesor Univerziteta u Beogradu i stručnjak za antiterorizam Milan Mijalkovski rekao je za list da je odavno poznato postojanje plana 2020. Al Kaide u kojem se Balkan projektuje kao dio budućeg Kalifata i da je vjerovatno otuda interesovanje Bin Ladena za Kosovo i Metohiju.

Prema njegovim riječima, višegodišnje istraživanje djelovanja terorističke Al Kaide pokazalo je da su njihovi operativci uglavnom prikupljali informacije o mjestima na koje pretenduju i na kojima mogu da postignu efekat terorizma.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).