Ulogujte se

Zajednička sjednica vlada Srbije i Makedonije na proljeće

Premijeri Srbije Ana Brnabić i Makedonije Zoran Zaev preliminarno su se dogovorili u Beogradu da zajednička sjednica dvije vlade bude održana krajem februara ili početkom marta naredne godine i da se dvije zemlje fokusiraju na regionalno i ekonomsko povezivanje.

"Razgovarali smo o konkretnim projektima i saradnji na kojima treba da radimo u narednim mesecima da bi došli do nekih ugovora, koje ćemo potpisati na toj zajedničkoj sednici", rekla je Brnabićeva na zajedničkoj pres konferenciji sa Zaevim u Palati Srbija.

Brnabićeva je zahvalila Makedoniji na podršci Srbiji da sjedište Transportne zajednice jugoistočne Evrope bude u Beogradu, te dodala da se nada takvoj podršci i od EU.

"Mi smo uzvratili zahvalnošću i podržali Makedoniju za organizaciju samita o digitalizaciji u Skoplju naredne godine. Stojimo vam na raspolaganju za svu podršku i svaki vid pomoći koji budu potrebni za održavanje tog samita, a svakako i za sve ostale regionalne inicijative", rekla je ona.

Prema riječima Brnabićeve, ova posjeta je dobar signal za sve dalje projekte dvije zemlje i da govori o tome da sva međusobna eventualna otvorena pitanja treba rješavati prije svega dijalogom.

"Ovo je jedan veliki korak u pravom smeru u smislu dodatnog ekonomskog i trgovinskog povezivanja i unapređenja prijateljstva između dve zemlje, što je veoma važno. Mi ćemo se u narednom periodu posebno fokusirati na regionalno i ekonomsko povezivanje", rekla je Brnabićeva.

Ona je navela da je razgovarano i o olakšavanju prometa roba između Srbije i Makedonije, kao i da je konstantovana jako dobra saradnja ministarstava unutrašnjih poslova u oblasti sprečavanja ilegalnih migracija, dok u budućnosti predstoji dosta razgovora o unapređenju kulturne saradnje.

"Nadam se da ćemo na sednici dve vlade potpisati ugovor u vezi sa kulturnim obeležavanjem i saradnji", rekla je Brnabićeva navodeći da će se insistirati i na saradnji u oblasti poljoprivrede, digitalizacije, informacionih tehnologija, infrastrukturnom povezivanju.

Premijer Srbije kaže da je za Beograd važan završetak Koridora 10, izgradnja pruge Budimpešta-Beograd-Skoplje, a u perspektivi i gasna interkonekcija Vranje-Kumanovo.

"Regionalna saradnja i povezivanje uvek su jako važni, bez regionalnog mira i stabilnosti nema evropskih integracija zapadnog Balkana", rekla je Brnabićeva.

Ona je naglasila da će Srbija, kao jedan od lidera na Balkanu, podražavati i svoje partnere iz reigona, jer je to važno za staiblnost cijelog regiona.

"Bićemo tu za svaku vrstu pomoći i podrške koja bude trebala", dodala je ona.

Zaev je istakao važnost regionalnog i ekonomskog povezivanja i kreiranje agende za digitalnu integraciju i u IT sektoru.

"Znamo da Srbija ima postignuća na polju digitalne ekonomije i zato smo otvoreni da učimo o dobrim iskustvima i praksi", rekao je Zaev.

On je naveo da je važno u regionu stvoriti dobru sredinu za poslovanje kompanija.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).