Ulogujte se

Dačić: Srbija neće priznati KiM zbog ulaska u EU

Punopravno članstvo u EU predstavlja apsolutni spoljnopolitički prioritet Srbije, ali Srbija neće priznati nezavisnost Kosova zbog ulaska EU, poručio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić u Buenos Airesu.

Ivica Dačić je naglasio da je za Srbiju od posebnog značaja podrška koju joj Argentina pruža u njenim nastojanjima da očuva suverenitet i teritorijalni integritet.

"Mi hoćemo dogovor, hoćemo pravedno i trajno rješenje, ali jednostrane akte da moramo da priznamo - to nikad, pa ni po cijenu da ne uđemo u Evropsku uniju. Prijateljima koji nam pomažu u svemu tome u smislu političke podrške za te naše stavove mi dugujemo veliku zahvalnost i ja tu ubrajam u Argentinu, kao jedan od najznačajnijih partnera (Srbije)", rekao je Dačić.

Prema njegovim riječima, odnosi i saradnja između Srbije i Argentine očuvani su i u teškom periodu kroz koji je prošla Srbija, a od posebnog značaja za Srbiju je podrška koju joj Argentina pruža u njenim nastojanjima da očuva suverenitet i teritorijalni integritet.

"Republika Argentina jedan je od naših najznačajnijih partnera ne samo u Latinskoj Americi, nego u svetu", rekao je Dačić u visoko renomiranom Argentinskom savetu za međunardone odnose CARI gdje mu je uručena diploma počasnog člana CARI i gde se upisao u Knjigu zvaničnih gostiju.

Prema njegovim riječima, prijateljstvo dve zemlje, međusobno razumijevanje i zajedničko opredjeljenje za očuvanje temeljnih principa međunarodnih odnosa predstavljaju čvrstu bazu za dalje intenziviranje političkog dijaloga na svim nivoima, kao i za razvoj ekonomske i trgovinske saradnje, kao i saradnje na kulturnom, naučnom i svakom drugom planu.

Dačić je u govoru na temu "Spoljna politika Srbije i aktuelni izazovi", naglasio da Srbija želi da jača odnose sa svim državama Latinske Amerike koje su njeni tradicionalni partneri i s kojima ima čvrste istorijske veze.

"Zemlje Latinske Amerike i Kariba su naši prijatelji", rekao je Dačić i dodao da Srbija ceni doslednost tih zemalja u poštovanju međunarodnog prava, uključujući princip teritorijalnog integriteta i suvereniteta.
Govoreći o spoljnoj politici Srbije i njenim prioritetima, Dačić je naglasio da je punopravno članstvo u EU apsolutni spoljnopolitički prioritet Srbije, te je poručio da je mesto celog regiona u EU i da bez inkorporiranja Balkana zajednički ekonomski i politički prostor na evropskom kontinentu neće biti potpun.

"Pristup EU po kojem se vrednovanje napretka svakog kandidata vrši na osnovu individualnih zasluga je dobar, i napredak u pregovaračkom procesu treba upravo da odgovora naporima i rezultatima koje postižemo u reformskom procesu. Međutim, u slučaju Srbije, vezivanje napretka u pregovaračkom procesu za rezultate u dijalogu Beograda i Prištine, čime je u naš evropski proces uveden i treći akter, predstavlja ozbiljno opterećenje za Srbiju", naglasio je Dačić.

Dodao je da je nacionalni prioritet Srbije postizanje političkog rešenja za pitanje Kosova i Metohije i podsjetio da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo inicijativu kojom je otvoren unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohije, radi obezbjeđenja zajedničkog i trajnog orživog dogovora po tom pitanju.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).