Ulogujte se

Umjesto da sudi tzv. OVK međunarodni sud na Kosovu bi mogao suditi Srbima

Mnogi predstavnici Srba su u trenutku formiranja Specijalnog suda za ratne zločine takozvane OVK, posebno zbog odrednice da će se "suditi po zakonima Kosova", upozoravali da će Albanci biti abolirani usljed "nedostatka dokaza i svjedoka".

Specijalni sud, koji je formiran radi procesuiranja pripadnika terorističke OVK, mogao bi da optuži i Srbe, najavila je prilikom boravka u Prištini Ekaterina Trendafilova, predsjednik Specijalnog suda. Ona navodi da, uprkos tome što je formiran isključivo radi suđenja pripadnicima terorističke OVK, pred Sudom mogu odgovarati svi. Trendafilova poručuje da "svakog minuta specijalizovana vijeća mogu da prihvate bilo koju optužnicu ili zahtjev za nalog za hapšenje" i precizira da bi se na spisku lica kojima će biti suđeno mogli naći i Srbi.

Slučajevi Bogdana Mitrovića, predvodnika Srba zainteresovanih za povratak u Suvu Reku i Darka Tasića iz Velike Kruše, kod Orahovca, potvrđuju sumnje da je za optužnicu protiv Srba dovoljno svjedočenje jednog unaprijed pripremljenog Albanca. Obojica su uhapšeni zbog navodno počinjenog ratnog zločina nad civilima, a optužnice su zasnovane na svjedočenju komšija uzurpatora imanja Mitrovića i Tasića.

Mnogi predstavnici Srba su u trenutku formiranja Specijalnog suda, posebno zbog odrednice da će se "suditi po zakonima Kosova", upozoravali da će Albanci biti abolirani usljed "nedostatka dokaza i svjedoka". Učestala hapšenja Srba i prijetnje hapšenjima više od 150 lica koja su tokom 1998. i 1999. godine čuvala seoske straže ili bila na funkcijama u Civilnoj zaštiti na Kosovu i Metohiji predstavljaju najavu za pretvaranje Specijalnog suda za ratne zločine tzv. OVK u novi sud protiv Srba.

Uprkos najavama da će desetak bivših vođa terorističke OVK, predvođenih Hašimom Tačijem, Dautom Haradinajem, Fatmirom Limajem i Јakupom Krasnićijem, biti prvi optuženi izvjesno je da će Tači, uprkos komandnoj odgovornosti, biti samo svjedok. Pred Tačijem i svjedocima je lak zadatak da potvrde "obrazloženje Haškog tribunala iz oslobađajuće presude Haradinaju" da su se svi oni koji su počinili zločine nad Srbima "pridržavali i poštovali Ženevsku konvenciju", te "vodili oslobodilački rat".

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).