Ulogujte se

Nastavljen napredak Srbije ka EU, predstoji još izazova

Srbija nastavlja napredak, ali je pred njom još mnogo izazova, zaključeno je u polugodišnjem izvještaju Evropske komisije u vezi sa pregovorima o poglavljima 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe i vladavinu prava, pišu "Večernje novosti".

U ovom izvještaju, napisanom na dvadesetak stranica, navedeno je da je reforma pravosuđa u toku i da postoje aktivnosti sa ciljem da se uspostavi efektivno i transparentno sudstvo.

Zaključeno je da je napravljen mali konkretan napredak u postavljanju sudija i tužilaca po objektivnom kriterijumu zasluga, a istaknuto je da je započeta izrada nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina.

U izvještaju piše da se očekuje napredak u radu Agencije za borbu protiv korupcije, kao i da je usvojen Akcioni plan za borbu protiv trgovine ljudima i za borbu protiv terorizma.

"Nastavljaju se i napori u oblasti migracija i azila, upravljanju granicama i sudskoj saradnji. Srbija igra aktivnu ulogu u migracionoj krizi, efikasno sarađujući sa susjednim zemljama", navedeno je u dokumentu.

Naglašeno je da su nastavljeni napori u rješavanju fenomena neosnovanih zahtjeva za azil, da se očekuje dalje usklađivanje sa tekovinama EU u ovoj oblasti, a ukazano je i na određene nedostatke u readmisiji sa trećim zemljama.

Polugodišnji izvještaj sadrži i preporuku da treba da se pojačaju napori u istragama o pranju novca, a utvrđeno je da zakon daje dobre osnove za borbu protiv organizovanog kriminala, gdje se takođe očekuje dalji napredak.

Primijećen je i napredak u obrazovanju na jeziku manjina.

Kada je riječ o slobodi izražavanja i medija, u dokumentu piše da Srbija "nastavlja da se suočava sa ozbiljnim izazovima u pravcu stvaranja okruženja pluralističkih medija".

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).