Ulogujte se

Kitarović: Kraj jednog i početak drugog perioda

Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović rekla je da presuda šestorici lidera "Herceg-Bosne" ne treba da bude zloupotrijebljena, već treba da bude kraj jednog i početak drugog perioda.

U obraćanju javnosti povodom jučerašnjeg izricanja presude liderima "Herceg-Bosne" u Haškom tribunalu, Kitarovićeva je rekla da se svi u BiH, a posebno Hrvati i Bošnjaci u Federaciji BiH moraju izdići iznad svega, te najavila da će u najskorije vrijeme posjetiti BiH kako ova presuda ne bi ugrozila odnose između Hrvatske i BiH.

"Hrvatice i Hrvati u BiH, ostanite mirni i dostojanstveni. Ne bojte se, uz vas smo. Sad nam je više nego ikad potrebno zajedništvo. Hrvatski narod se uvijek znao nositi s teškim izazovima, a sigurna sam da ćemo i sad", istakla je Kitarovićeva.

Ona je navela da u krizno vrijeme treba posebno voditi računa o izjavama i postupcima.

"Danas vidimo koliko su nas koštali neodgovorni postupci i izjave nekih bivših hrvatskih funkcionera. Niko drugi, pa ni haški sud, neće pisati našu istoriju", rekla je predsjednik Hrvatske.

Ona smatra da se juče u Hagu nije izricala presuda Hrvatskoj niti hrvatskom narodu u BiH, jer Hrvatska, kako kaže, nije bila agresor, nego je najviše učinila za opstanak BiH.

"Hrvatski narod prvi se odbranio od velikosrpske agresije. Republiku Hrvatsku je napala Miloševićeva velika Srbija i takozvana ЈNA. Hrvatska nije napala nikoga", mišljenja je Kitarovićeva.

Ona je izrazila saučešće porodici Slobodana Praljka, koji je juče u sudnici nakon potvrđivanja prvostepene presude od 20 godina zatvora počinio samoubistvo popivši otrov, navodeći da je "riječ o čovjeku koji je radije dao život nego živio osuđen za djela koja nije počinio".

"Njegov čin duboko je u srce pogodio hrvatski narod", dodala je Kitarovićeva.

Šestorici lidera "Herceg-Bosne" Haški sud je juče pravosnažno izrekao ukupno 111 godina zatvora za zločine nad muslimanima u BiH.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).