Ulogujte se

Žandarmi osuđeni na uslovne kazne zbog prebijanja Andreja Vučića i Predraga Malog

Viši sud u Beogradu provostepeno je osudio na uslovne kazne zatvora od po šest i osam mjeseci sedmoricu žandarma zbog fizičkog napada na braću tadašnjeg premijera Srbije i gradonačelnika Beograda, Andreja Vučića i Predraga Malog, kao i još dvojicu pripadnika vojne policije tokom održavanja Parade ponosa 2014.

Komadant tog žandarmerijskog voda Rade Matić, koji se teretio da nije preduzeo mjere da spreči taj napad, oslobođen je optužbi.

Žandarmi Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dalibor Đorđević, Zlatko Gigić, Boban Lekić i Mitar Milosavljević osuđeni su na uslovne kazne od po šest mjeseci zatvora s rokom provjere od dvije godine zbog krivičnog djela zlostavljanje i mučenje.

Dragan Savić dobio je uslovnu jaznu zatvora od osam mjeseci s rokom provjere od tri godine zbog krivičnih djela zlostavljanje i mučenje i napad na vojno lice.

Kazne se neće izvršiti ukoliko u roku određenom za provjeru ne izvrše novo krivično djelo.

Ovo je prvostepena presuda na koju tužilaštvo, osuđeni i njihovi branioci mogu da ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu u roku od 15 dana od prijema pisanog otpravka presude.

Žandarmi su osuđeni zbog prebijanja pripadnika "Kobri" Saše Јovanovića i Saše Stankovića koji su bili na službenom zadatku, kao i Andreja Vučića i Predraga Malog.

Incident se dogodio 28. septembra 2014. godine na uglu ulica Svetozara Markovića i Birčaninove, neposredno pred održavanje Parade ponosa u Beogradu kada je, iz bezbjednosnih razloga, u centru grada bilo pojačano prisustvo policije.

Sudija Svetlana Aleksić je u obrazloženju presude navela da su okrivljeni službenim palicama tukli po glavi i tijelu oštećene u cilju da ih zastraše i nanesu im bol.

Oni su to uradili iako su im se svi oštećeni su se prethodno legitimisali, Vučić je pokazao ličnu kartu, Mali vozačku dozvolu, a vojna lica službene legitimacije.

Sudija je dodala da sud nije prihvatio odbrane okrivljenih kao ni svedoka njihovih kolega jer smatra da su bile uperene na izbjegavanje odgovornosti.

Prihvatio je svjedočenje očevidaca novinarke N1 kao i video-snimak dela incidenta na kojem se vidi kako žandarmi tuku četiri osobe službenim palicama.

Odbrana žandarma najavila je žalbu u dijelu presude koji se odnosi na krivicu, ali smatra da su uslovne kazne "mudra odluka suda", te da žandarmi neće biti suspendovani sa posla.

Dio ovog incidenta zabeležio je snimatelj televizije N1 koji su objavili gotovo svi mediji i koji je i dalje dostupan na Јutjubu.

Na tom video-zapisu od minut i 45 sekundi, pored ostalog, jasno se vidi kako žandarmi pendrecima tuku više lica i štitovima ih guraju u zid zgrade.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).