Ulogujte se

Kitarović: Neću oduzeti odlikovanja osuđenim u Hagu

Hrvatski predsjednik Kolinda Grabar Kitarović neće oduzeti odlikovanja hrvatskim vojnim i političkim funkcionerima osuđenim u Hagu za ratne zločine, jer su ih, kako navodi, dobili za odbranu od "velikosrpske agresije".

Ona je u Bjelovaru, u kojem je otvorila privremenu predsjedničku kancelariju, navela da oduzimanje odlikovanja nije do sada primjenjivano, osim ako nije riječ o odlukama hrvatskih sudova.

Kitarovićeva nije bila na komemoraciji nekadašnjem komandantu Glavnog štaba HVO-a Slobodanu Praljku, mada je podržala šest osuđenih funkcionera Herceg-Bosne i izrazila nezadovoljatvo odlukom Haškog tribunala.

"Država se vodi razumom, a ne emocijama", navela je ona.

Kako podsjeća dio hrvatskih medija, Kitarovićeva je u više navrata zastupala izrazito desničarske stavove i sarađivala sa ljudima iz takvih krugova, od novinara do savjetnika.

Prve godine po preuzimanju dužnosti predsjednika Hrvatske nije bila u službenoj delegaciji na komemoraciji u Јasenovcu, već je otišla u jutarnji samostalni obilazak ovog stratišta, osuđujući uopšteno zločine i ne pominjući ko je ubijan u tom koncentracionom logoru.

Kitarovićeva je nedavno tokom komemoracije u Vukovaru poručila da Hrvatska i Srbija neće još dugo imati normalizovane odnose.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).