Ulogujte se

Železnjak: Moskva neće ostaviti Srbiju na cjedilu

Rusija nikada neće ostaviti Srbiju na cjedilu i uvijek će podržavati njene vitalne nacionalne interese, poručio je zamjenik sekretara Generalnog savjeta Јedinstvene Rusije Sergej Železnjak.

On je naglasio da će, ukoliko to bude neophodno u klimi najnovijih pritisaka na Srbiju, "Rusija biti spremna da se rame uz rame bori sa Srbijom za očuvanje njene slobode".

"Kao što nismo ostavili narod u Siriji, tako nećemo ni bratski srpski narod, a srpski narod može bez ikakvih sporazuma i papira da računa na bezrezervnu podršku Ruske Federacije", rekao je Železnjak na sastanku sa predstavnicima Srpskog sabora "Zavetnici".

U saopštenju "Zavetnika" navodi se da je Železnjak istakao da su diplomatska borba Moskve za očuvanje integriteta Sirije, kao i pobjeda ruske vojske na sirijskom ratištu, cijelom svijetu pokazali da Rusija ima dovoljno snage da se suprotstavi neprijateljima i zaštiti svoje saveznike.

On je pozdravio inicijative "Zavetnika" koje su sadržane u strateškoj platformi ovog pokreta za očuvanje Kosova i Metohije i predstavljene u Moskvi predstavnicima, Јedinstvene Rusije, stranke ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Železnjak je obećao da će tekst platforme brižljivo proučiti i da će se založiti za iniciranje okruglog stola ruskih eksperata o Kosovu i Metohiji kako bi Rusija i na taj način dala doprinos srpskoj borbi za teritorijalni integritet.

Osudivši pritiske kojim je Srbija podvrgnuta sa Zapada povodom Kosova i Metohije, Železnjak je naglasio da "nijedna država nema pravo da nameće Srbiji svoje interese".

"Politiku Srbije ne smiju da kroje ni Vašington, ni Brisel, ni Moskva - Srbija ima pravo na svoju suverenu politiku, što će Rusija uvijek podržavati", poručio je Železnjak, dodajući da se po tome razlikuju ruska i američka politika.

Predsjednik Pokreta Stefan Stamenkovski rekao je da je jaka Јedinstvena Rusija garant političke stabilnosti u Ruskoj Federaciji i ocijenio da razvoj događaja u Siriji predstavlja potvrdu multipolarnosti svjetskog poretka, ali i veliko ohrabrenje za Srbiju zbog bezbjednosnih izazova i pritisaka.

"Rusija je uništila terorizam na njegovom izvorištu i time pokazala da je uvek spremna da priskoči u pomoć svojim saveznicima", kaže Stamenkovski.

Konstatujući da je podrška Rusije ključna za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije, Stamenkovski je pozvao predstavnike Јedinstvene Rusije da prouče tekst platforme.

On je istakao da je, povodom novih pritisaka i ucjena kojima je Srbija podvrgnuta sa Zapada zbog Kosova i Metohije, važno da se Rusija uključi u rješavanje ovog pitanja.

"`Zavetnici` su u srpskoj javnosti izašli sa inicijativom da Srbija pozove Rusku Federaciju da se aktivnije uključi u sve buduće pregovore oko Kosova i Metohije", zaključio je Stamenkovski.

Član Predsjedništva "Zavetnika" Milica Đurđević Stamenkovski rekla je na sastanku da je nova američka strategija za Balkan prijetnja po srpsku nacionalnu bezbjednost, te da njen pokret stoga smatra da je neophodno usvajanje zajedničke rusko-srpske strategije kojom bi bili uvaženi interesi Beograda i Moskve.

Sa delegacijom "Zavetnika" razgovarali su i član Glavnog odbora Јedinstvene Rusije Stanislav Gašparovski, članica Odbora za međunarodnu saradnju Marija Havrilov, koordinator za saradnju sa balkanskim regionom Viktor Kolbanovski i šef Departmana za međunarodnu saradnju Јedinstvene Rusije Konstantin Petračenko.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).