Ulogujte se

HDZ želi da oduzme odlikovanja Mesiću

HDZ želi da oduzme odlikovanja nekadašnjem predsjedniku Hrvatske Stjepanu Mesiću zato što je učestvovao u dostavljanju Haškom tribunalu pisanih, te audio i video dokumenata koji su poslužili za optužnice i presude hrvatskim oficirima i političarima.

Na meti je orden "Velered kralja Tomislava s lentom i Velikom Danicom", koji je u julu 2005. godine Mesiću uručio tadašnji predsjednik Sabora Vladimir Šeks.

Veći broj funkcionera HDZ-a krivi Mesića i nekadašnjeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera da su dozvolili i omogućili da razni transkripti dođu do Haškog tribunala, što je dovelo do podizanja optužnica za funkcionere kako u Hrvatskoj, tako i nekadašnjoj Herceg-Bosni.

Tu ideju objelodanio je jedan od stranačkih veterana Vlado Kripina na tribini HDZ-a "Franjo Tuđman - Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za šta".

On se obratio Šeksu i pozvao ga da, kao što je svojevremeno uručio, sada oduzme odlikovanje Mesiću.

"Mesić je mimo zakona dostavljao dokumente Tribunalu i počinio teško krivično djelo", poručio je Krpina.

HDZ nije bio jednoglasan ni kada je svojevremno taj orden uručivan Mesiću - odluka je jedva prošla u Saboru, sa nekim glasom više od potrebnog broja.

Presuda šestorci Herceg-Bosne, uz navode da je hrvatski državni vrh učestvovao u zločinačkom poduhvatu, a Hrvatska izvršila agresiju na BiH, izazvala je bijes u velikom dijelu hrvatske javnosti i vladajućem HDZ-u.

Zagovornici oduzimanja ordena podsjećaju da su Ivo Sanader i Stjepan Mesić bili na vlasti kada je uhapšen Ante Gotovina, te da su pomagali u njegovom hvatanju.

Kao kontrauslugu, navode hrvatski portali naklonjeni desnici, u decembru 2008. godine Mesić je Šeksu dodijelio odlikovanje za "doprinos nezavisnosti i cjelovitosti Hrvatske".

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).