Ulogujte se

Putin i Vučić o bilateralnoj saradnji i međunarodnim pitanjima

Predsjednik Rusije Vladimir Putin razgovaraće danas u Moskvi sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o saradnji u oblasti ekonomije, kao i o međunarodnim pitanjima, najavljeno je iz Pres-službe Kremlja.

U saopštenju se navodi da će lideri dvije zemlje razgovarati o razvoju rusko-srpskog strateškog partnerstva u političkoj, trgovinsko-ekonomskoj, kulturno-humanitarnoj sferi, kao i o aktuelnim međunarodnim i regionalnim pitanjima.

Planirano je i potpisivanje niza bilateralnih dokumenata u prisustvu predsjednika Rusije i Srbije.

Vučić je sinoć najavio da će sa ruskim predsjednikom razgovarati o vojnotehničkoj saradnji, naglasivši da je Srbija nezavisna i suverena zemlja i da želi da bude dovoljno jaka da se zaštiti i očuva vojnu neutralnost.

On kaže da će na sastanku biti riječi i o uvećanju trgovinske razmjene sa Rusijom, kao i da će biti potpisani sporazumi u vezi sa gasom.

Predsjednik Srbije je rekao da će sastanak sa ruskim kolegom trajati oko dva i po sata, nakon čega će biti održana konferencija za novinare.

Vučić je sinoć Irini Čurkin, supruzi Vitalija Čurkina, uručio Orden srpske zastave prvog stepena kojim je nekadašnji ambasador Rusije u UN posthumno odlikovan.

Iz Pres-službe predsjednika Srbije saopšteno je da će Vučić boraviti u Rusiji do 20. decembra, te da su planom posjete predviđeni i odvojeni susreti sa predsjednikom Savjeta Federacije Valentinom Matvijenko i potpredsjednikom Vlade Ruske Federacije Dmitrijem Rogozinom.

Predviđeno je da Vučić održi predavanje na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije o temi "Srbija, čuvar nezavisnosti i suvereniteta - važnost samostalnog odlučivanja u savremenom svijetu".

Predsjednik Srbije će posjetiti Hram svetih apostola Petra i Pavla u Moskvi, a predviđen je i obilazak muzeja i Doma ansambla "Aleksandrov", kao i polaganje vijenaca nastradalim članovima ovog ansambla.

Vučić će posjetu Rusiji završiti obilaskom Naučno-tehnološkog parka Skolkov, nakon kojeg će prisustvovati prezentaciji aviona tipa "suhoj".

U delegaciji koju predvodi Vučić nalaze se ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar privrede Goran Knežević, ministar rada Zoran Đorđević, ministar odbrane Aleksandar Vulin i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).