Ulogujte se

Niki Hejli pred glasanje u UN: SAD će zapisivati imena

Američka ambasadorka Niki Hejli uputila je putem Tvitera obavještenje da će "SAD zapisivati imena" onih koji sutra na Generalnoj skupštini UN budu glasali za neobavezujuću rezoluciju, kojom se kritikuje odluka predsjednika SAD Donalda Trampa da prizna Јerusalim kao prestonicu Izraela.

"U UN se od nas uvijek traži da činimo više i dajemo više. Stoga, kada mi donesemo odluku, po volji američkog naroda, o tome gdje će biti naša ambasada, ne očekujemo od onih kojima smo pomagali da nas napadaju. U četvrtak će se glasati o kritici naše odluke. SAD će zapisivati imena", poručila je Hejlijeva na ovoj društvenoj mreži.

SAD su u ponedjeljak uložile veto u Savjetu bezbjednosti UN na rezoluciju kojom se poziva na povlačenje odluke američkog predsjednika Trampa da Јerusalim prizna za prestonicu Izraela, dok su preostalih 14 članica Savjeta glasale za taj nacrt rezolucije.

Ovim potezom su se SAD još više izolovale kad je riječ o spornoj Trampovoj odluci donijetoj ranije ovog mjeseca, ocijenio je Rojters.

Hejlijeva rekla je da je uložila veto na rezoluciju UN "u znak odbrane američkog suvereniteta i uloge Amerike u mirovnom procesu na Bliskom istoku", prenosi AP.

"Nijedna zemlja neće govoriti SAD gdje treba da uspostave svoju ambasadu", rekla je Hejlijeva Savjetu bezbjednosti nakon što je uložila prvi američki veto poslije više od šest godina.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).