Ulogujte se

Tači: Obećali su nam mnogo toga, ali nisu ispunili

Kosovski predsjednik Hašim Tači izjavio je da je "istorijska nepravda" osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine koje su počinili lideri i pripadnici tzv. OVK tokom posljednjih sukoba na KiM, o čemu je, inače, odluku donijela kosovska skupština.

Tači tvrdi da je Priština na to pristala pod pritiskom međunarodne zajednice koja je mnogo toga obećala, ali ništa od toga nije ispunila.

- Stvarno, ono što sam mislio 2015. godine, mislim i danas. Specijalni sud je istorijska nepravda prema Kosovu i OVK - rekao je Tači u intervjuu za jednu kosovsku televiziju.

Tači danas, godinu i po dana od osnivanja ovog suda, tvrdi da je odluka o osnivanju tog suda nametnuta od međunarodne zajednice i pod pritiskom da će, ukoliko se to ne dogodi, protiv Prištine biti preduzete drastične mjere.

- Ne postoji sud koji bi je mogao povrijediti, niti uvrijediti našu borbu za slobodu i nezavisnost zemlje. To je bio međunarodni pritisak uz obećanje da će međunarodna zajednica podržati formiranje vojske Kosova, da ćemo dobiti viznu liberalizaciju, članstvo u UNESKO, Interpol i aplicirati za članstvo u Savjetu Evrope - rekao je on, uz opasku da ta obećanja, međutim, nisu ispunjena.

Naime, prištinski mediji juče su objavili da će prve optužnice protiv bivših pripadnika tzv. OVK biti podignute već polovinom februara i to protiv Dauta Haradinaja, brata aktuelnog kosovskog premijera, ali i protiv Azema Sulje, Tačijevog ujaka.

Prema istim navodima, više od 60 bivših lidera i pripadnika tzv. OVK biće optuženi po nalogu Specijalnog tužilaštva za djela počinjena krajem 2000. godine. Među prvima su na spisku i Šukri Buja i Sokol Dobruna.

Specijalno tužilaštvo je, navodi se došlo do dokaza na osnovu kojih će biti formirane optužnice.

Prema pisanju portala "Insajderi", pod istragom tužilaštva su i Hašim Tači i Kardi Veselji, prvi čovjek parlamenta.

Tači je pod istragom kao nekadašnji politički lider tzv. OVK i predsjednik prelazne vlade, koju su komandanti tzv. OVK formirali poslije dolaska međunarodnih misija na Kosovo u ljeto 1999. godine.

Istraga protiv Veseljija se vodi zbog odgovornosti koju snosi kao nekadašnji šef ŠIK-a, obavještajne službe tzv. OVK.

Ne očekuje se, međutim, kako se navodi, da optužnice protiv njih budu podignute u prvoj grupi.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).