Ulogujte se

Ubijen Oliver Ivanović!

Nepoznati napadači jutros su u Kosovskoj Mitrovici teško ranili Olivera Ivanovića nakon čega je ubrzo podlegao povredama, potvrdio je njegov advokat Nebojša Vlajić.Lider Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Oliver Ivanović ubijen je u pucnjavi koja se jutros oko 8.15 časova dogodila u Kosovskoj Mitrovici, piše "Kurir". Na njega je pucao nepoznati muškarac iz pištolja.

Na Ivanovića su pucali dok je ulazio u prostorije svoje stranke. Prema nezvaničnim informacijama, Ivanović je nakon napada hitno transportovan u KBC Kosovska Mitrovica gdje su ljekari pokušali reanimaciju, ali je već bilo kasno. Kako je saopšteno iz Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda", Ivanović je ubijen sa pet metaka, a policija je ispred kancelarije pronašla tri čaure.

Oliver Ivanović rođen je 1. aprila 1953. godine u selu Rznić kod Dečana. Osnovnu i Mašinsko-tehničku školu završio u Kosovskoj Mitrovici. Bio je pitomac Vojne akademije u Zagrebu, ali je napušta poslije tri godine. Završio je Mašinski fakultet u Mitrovici, a u Prištini je diplomirao i na Ekonomskom fakultetu. Kada je 1999. godine formirano Srpsko nacionalno vijeće Ivanović je postao predsjednik njegovog Izvršnog odbora za sjeverno Kosovo. Sa tog mjesta smijenjen je 2001. godine. Kad su vlade SRJ i Srbije formirale Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju, postavljen je za šefa Službe za ekonomski razvoj i rekonstrukciju. Od 2008. nalazio se mjestu državnog sekretara u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju.

Ivanović je od januara 2014. godine zajedno sa još četvoricom Srba bio pritvoren u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici, gdje su ga teretili za ratni zločin nad civilnim stanovništvom na Kosovu i Metohiji 1999. i 2000. godine. Euleks je optužnicu podigao u novembru 2014. godine, a suđenje je počelo 18. decembra te godine. 

Ivanović je u avgustu 2015. godine započeo štrajk glađu zbog odbijanja da ga puste da se brani sa slobode, a zatim je, zbog narušenog zdravlja, prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici.

Na devet godina zatvora je osuđen je 21. januara 2016. godine, a ta je presuda zatim ukinuta, da bi avgusta 2017. godine krenulo ponovljeno suđenje u tom postupku. Prošle godine pušten je da se brani sa slobode. 

Ivanoviću je, inače, u julu 2017. godine zapaljen automobil u Kosovskoj Mitrovici, a 2005. godine pod njegov službeni automobil je podmetnuta bomba. 

Milan Ivanović: Smrt nastupila u 9,15 časova

Direktor bolnice u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice Milan Ivanović rekao je da je predsjednik Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Oliver Ivanović, koji je jutros ubijen, pogođen sa najmanje pet metaka u grudi.

"Ljekari su u bolnici više od 45 minuta pokušavali reanimaciju, ali su nažalost mogli samo da konstatuju da je nastupila smrt u 9.15 časova, zbog zadobijanja prostrelinih i ustrelnih rana", rekao je Ivanović.

Kosovska policija: Ubica bio maskiran

U Kosovskoj policijskoj službi je rečeno da je napadač koji je jutros ubio Olivera Ivanovića, prema izjavama očevidaca, bio maskiran, a pretpostavlja se da je ubica pucao iz vozila "opel astra" u pokretu, koje je kasnije pronađeno zapaljeno, i bez registarskih oznaka.

Iz policije navode da je, prema tvrdnjama očevidaca, napadač nosio crnu kapu i crnu jaknu. Policija je blokirala sve izlazne puteve iz sjevernog dijela grada.

Svjedoci: Nije se čula pucnjava

Stranačka koleginica i saradnica Olivera Ivanovića, Ksenija Božović, kaže da niko nije čuo pucnjavu u kojoj je ubijen Ivanović i dodaje da ga je pronašla ispred stranačkih prostorija komšinica koja se vraćala iz prodavnice.

Supruga i brat Olivera Ivanovića, Milena: Ovo se neće dobro završiti! 

Milena Ivanović, supruga Olivera Ivanovića koji je jutros ubijen u Kosovskoj Mitrovici, izjavila je da se zna ko je i šta uradio i da se "ovo neće dobro završiti".

Uzeli su mi ga po drugi put, samo se ovog puta neće vratiti", rekla je Ivanovićeva novinarima.

Mileni Ivanović pozlilo je jutros ispred ordinacije kada je saznala za smrt supruga.

Miroslav Ivanović, brat Olivera Ivanovića rekao je da je ubistvom  Olivera ubijena nada u mir i demokratiju na Kosovu i Metohiji i dodao da ne želi da spekuliše o tome ko stoji iza ubistva.

"On je rekao da će posmrtni ostaci Olivera Ivanovića biti izloženi tokom dana i sutra, najvjerovatnije u sjedištu Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" čiji je Oliver Ivanović bio predsjednik, "kako bi se Mitrovica oprostila od njega i on od grada u kojem je želio da živi".

"U toku su naši pokušaji, moji i naših prijatelja da u Beogradu obezbijedimo grobno mjesto jer smo odlučili da Olivera sahranimo u Beogradu", dodao je Miroslav Ivanović.

On je rekao da svi Srbi na Kosovu i Metohiji poslije ubistva njegovog brata treba da se pitaju šta dalje.

Zbog ubistva Ivanovića prekinuti razgovori u Briselu

Srpska delegacija u Briselu prekida danas ponovo započete pregovore i hitno se vraća za Beograd zbog ubistva Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici.

Predsjednik Srbije telefonom je razgovarao sa visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu bezbjednost Federikom Mogerini o ubistvu Olivera Ivanovića.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).