Ulogujte se

Dačić: Bilo bi dobro kada bi došlo do trajnog rješenja s Prištinom

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da bi bilo dobro kada bi se došlo do trajnog rješenja s Prištinom.

On je eventualni pristanak Srbije na članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama nazvao fatamorganom.

- Bilo bi dobro kada bi se došlo do trajnog rješenja. Ali kada na Zapadu govore o rješenju za Kosovo, oni uglavnom misle da mi treba da prihvatimo jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, a to je bajka. To da Srbija prizna Kosovo, da Kosovo dobije stolicu u UN, da mi sugerišemo Rusiji da glasa za to, to nije bajka, to je fatamorgana. Od toga nema ništa - rekao je Dačić za Radio-televiziju Vojvodine.

Iako o tom pitanju odlučuje Savjet bezbjednosti, dodao je Dačić, pitanje članstva Kosova u UN zapravo zavisi od stava Srbije, jer će Rusija i Kina poštovati njen stav.

Upitan da li se njegov stav razlikuje od stava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je rekao da članstvo Kosova u UN može biti razmatrano ako Srbija dobije nešto zauzvrat, Dačić je rekao da se "može razgovarati o svim tim varijantama ako postoji neko trajno rješenje, ako postoji dogovor Beograd i Prištine".

- Mi želimo da se ovo pitanje riješi što pre. Ali ako druga strana misli da je ono riješeno, da mi samo treba da priznamo nezavisnost Kosova i time se kao dodvorimo Zapadu da bismo ušli u EU, ne vidim da je to put koji Srbija može da prihvati. I zato sam rekao da su to bajke - naveo je Dačić.

Govoreći o Nacrtu strategije EU za Zapadni Balkan u kom piše da će EU tražiti od Srbije da do početka 2019. godine postigne sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa s Kosovom ako želi da uđe u Uniju do 2025. godine, Dačić je rekao da će, "ako to bude stajalo i u konačnoj verziji strategije, odgovor Srbije biti kao dosad- da prihvata samo ono što je u njenom interesu".

Ambasadore zemalja EU Dačić je pozvao da stave na papir "to što oni misle", navodeći da to "nikad ne može da bude usvojeno u Savjetu EU".

- To je njihovo bilateralno mišljenje, EU nema jedinstven stav o Kosovu, jer postoje zemlje koje ga nisu priznale. A i da imaju jedinstven stav, nas to ne interesuje - rekao je on.

Šef srpske diplomatije je rekao da do nastavka dijaloga s Prištinom u Briselu može doći tek kada dođe do nekih informacija o ubistvu Olivera Ivanovića ili rasvjetljavanja tog slučaja.

On je podsjetio da su ti tehnički pregovori bili suspendovani "godinu-dvije" i da je trebalo da budu nastavljeni onog dana kada je Ivanović ubijen, ali da u takvim uslovima dijaloga nije moglo biti. Dodao je da se nada da se "tehnički pregovarači neće načekati" na nastavak dijaloga.

Dačić je rekao da Beograd trenutno nema policijske snage na Kosovu i da ne može da vodi istragu ubistva Ivanovića.

Upitan da li su Rusi prijatelji ili partneri Srbiji, šef srpske diplomatije je rekao da u to pitanje ne treba unositi emocije, već voditi računa o interesima.

- Ne bih volio da to pitanje prihvatamo emocionalno ili iracionalno, već u skladu s interesima. Ako Rusija stavlja veto u SB UN na rezoluciju o Srebrenici i podržava nas u međunarodnim forumima kad je riječ o Kosovu, a ako na zapadne zemlje ne možemo da računamo kad je to u pitanju, ja moram da napravim razliku - naveo je Dačić.

Govoreći o imenu Makedonije, rekao je da je tu riječ o interesima i naveo da je Skoplje priznalo Kosovo i glasalo za članstvo Kosova u Unesku, dok je Grčka "prijateljska zemlja koja nije priznala Kosovo".

- Ako neko daje prednost Prištini u odnosu na Beograd, to predstavlja političku poruku - rekao je Dačić.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).