Ulogujte se

Zagreb poslao notu Ljubljani: Odgovorićemo istom mjerom

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je diplomatsku notu Sloveniji zbog posljednjih dešavanja oko Piranskog zaliva.

Zagreb je tom notom, kako se navodi, izrazio duboko nezadovoljstvo i protest povodom najave slovenačke strane da će hrvatskim ribarima početi da upućuje kazne zbog ribarenja u spornom području Savudrijske vale.

Kako ističu, odgovoriće na isti način.

"Hrvatska će zbog pokušaja jednostranog sprovođenja kompomitovane i za Hrvatsku neprihvatljive arbitražne odluke (o razgraničenju između dvije zemlje) od strane državnih vlasti Slovenije, u cilju zaštite svoje terotorije, biti prisiljena da odgovori na isti način", navodi se u saopštenju hrvatskog Ministarstva.

Hrvatska, kako se dodaje, smatra da slovenačka najava nije u duhu dobrosusjedske saradnje i evropskih vrijednosti, i da se u rješavanje otvorenog pitanja granice pokušavaju uvući građani i ribari koji žive i rade uz granicu.

Ministarstvo je podsjetilo da su obe države članice EU i NATO i da imaju "odgovornost da u duhu međusobnog poštovanja otvorena pitanja rešavaju mirnim putem, bez preduzimanja jednostranih mjera".

Hrvatska je u noti upućenoj Ambasadi Slovenije u Zagrebu ponovo pozvala zvaničnu Ljubljanu na nastavak dijaloga.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).